22.8 C
Скопје
19:37 - 19 мај, 2024

Домашна штрудла од јаболко по виенски рецепт

Направете ја оваа традиционална виенска штрудла според рецептот на врвните мајстори од Виена.

Од намирници потребни се:

1 пакетче кори за штрудла, 100 грама путер,
3-4 поголеми јаболки, неколку капки лимонов сок, 3 лажици шеќер, цимет,1 кафена лажичка ванилин шеќер, сечкани ореви, шеќер во прав.

Фил: јаболкото се лупи и се сече на ситни парчиња, потоа се додава сокот од лимон, циметот, шеќерот и ванилиниот шеќер и се тоа добро се гмечи и меша.

Путерот се топи, а потоа се зема една кора и се премачкува со путер. Кората се сече на 9 до 16 коцки. Се става лажица од филот во средина на секоја коцка. Врз филот се ставаат и исечканите ореви.
Потоа, секоја коцка се превиткува во мала ролна, а краевите се виткаат во форма на бонбони.

Во претходно загреаната рерна на 190 степени, на хартија за готвење се редат малите штрудли во форма на бонбони и се премачкуваат со путер. Се печат 15 минути. На крајот се посипуваат со шеќер во прав и се послужуваат сеуште топли.

Добар апетит!

Слични објави

На победникот на Евровизија Немо му е одземен кристалниот микрофон: „Не знам каде е сега“

еспресо

На Цеца ѝ се слоши среде концерт: „Немав кислород“

еспресо

Ѕвездено време на хороскопските знаци: Ова се вашите судбоносни години од животот

еспресо

„Во еден момент темнината стана неподнослива“: Беjби Лазања се борел со депресија, еве како го нашол спасот

Еспресо

Сите сопруги на Јосип Броз Тито: Пред Јованка, се оженил за девојченце од Русија

еспресо

Интервју со протојереј – ставрофор Александар Димоски, парох Струшки: Спасе и Спаса Вишенски се впишаа во Диптихот на светиите

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....