5.8 C
Скопје
17:02 - 22 јануари, 2025

Чоколадни ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА: Празник за непцето, лесни за подготовка

Совршен десерт за велигденските празници, а и самата подготовка е многу едноставна.

Намирници

12 чоколадни јајца,

150 грама крем-сирење,

30 грама шеќер во прав,

1 лажица сок од лимон,

1 лажиче ванилин шеќер,

150 грама слатка павлака за шлаг,

прелив од карамела.

Подготовка

Најпрво пресечете ги врвовите на чоколадните јајца, на тој начин што остриот нож прво ќе го загреете (а може да користите и скалпел). Ставете ги јајцата на ладно, потоа со миксер изматете го крем-сирењето со шеќерот во прав, сокот од лимон и ванилиниот шеќер додека добиете глатка смеса. Во друг сад изматете ја слатката павлака за шлаг, па соединете ја со смесата од крем сирењето, мешајте додека да добиете изедначена смеса. Со смесата полнете ги јајцата до врв (може и со готварски шприц). На самиот врв ставете малку карамел прелив кој треба да „глуми“ жолчка.

Послужете ги велигденските слатки јајца ладни и уживајте во вкусот.

Слични објави

(Фото) Јована Јеремиќ се враќа во Србија од Америка: Пие вино на аеродром, а на нејзината рака блеска дијамант!

Еспресо

Врвна радиологија во болница „Санте плус 3“: Точната дијагноза започнува со напредна радиологија

apostolova

(Фото) Кожено боди, синџири и чипкасти чорапи: Фолкерката Стоја се разголи и ги покажа нејзините облини

Еспресо

(Фото) Едно име е со здебелени букви: Се појави список на пејачи чии песни се забранети да се пуштаат на протестите

Еспресо

(Фото) Ќерката на српската пејачка работи за Трамп, била дури и на инаугурацијата и балот!

Еспресо

(Фото) Ана Николиќ сака да се омажи со Рале во црква до гробот на патријархот Павле: Тајно го посетила манастирот!

Еспресо
Се вчитува....