7.8 C
Скопје
12:36 - 22 декември, 2024

Чоколадни ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА: Празник за непцето, лесни за подготовка

Совршен десерт за велигденските празници, а и самата подготовка е многу едноставна.

Намирници

12 чоколадни јајца,

150 грама крем-сирење,

30 грама шеќер во прав,

1 лажица сок од лимон,

1 лажиче ванилин шеќер,

150 грама слатка павлака за шлаг,

прелив од карамела.

Подготовка

Најпрво пресечете ги врвовите на чоколадните јајца, на тој начин што остриот нож прво ќе го загреете (а може да користите и скалпел). Ставете ги јајцата на ладно, потоа со миксер изматете го крем-сирењето со шеќерот во прав, сокот од лимон и ванилиниот шеќер додека добиете глатка смеса. Во друг сад изматете ја слатката павлака за шлаг, па соединете ја со смесата од крем сирењето, мешајте додека да добиете изедначена смеса. Со смесата полнете ги јајцата до врв (може и со готварски шприц). На самиот врв ставете малку карамел прелив кој треба да „глуми“ жолчка.

Послужете ги велигденските слатки јајца ладни и уживајте во вкусот.

Слични објави

(Фото) Потресна објава на Милиќ Вукашиновиќ: По ампутацијата на ногата, умирам од болки, дома е хорор

Еспресо

(Фото) Тежок луксуз, облечена во десетици илјади евра: Џина Џиновиќ во Монте Карло рамо до рамо со најбогатите

Еспресо

Хороскоп за 22 декември: Бикот да го направи првиот потег, Скорпијата ја чека изненадување, а вие?

Еспресо

Луна и Марко открија колку заработуваат од Јутјуб: „Доволно за еден луксузен стан во Белград!“

Еспресо

(Фото) Јована Јеремиќ му се обрати на својот татко со низа трогателни пораки: „Сите ќе умреме! Ако ме нема утре, напишав историја“

Еспресо

(Фото) Цеца Ражнатовиќ без грам шминка: Вељко објави приватна фотографија од семејната вила

Еспресо
Се вчитува....