Постојат работи што ги користиме секој ден во нашата кујна и ни се чинат чисти и безбедни за употреба, но никогаш не сме размислувале за тоа колку можат да бидат невидливо валкани и опасни по нашето здравје.
Пластични контејнери за храна
За да ја направат пластиката флексибилна, некои производители додаваат специјални хемикалии кои можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми.
Кујнски мијалник
Ако честичките од храната од садовите останат некое време во вашиот мијалник, тие почнуваат да создаваат плодна почва за бактерии како салмонела и многу други. Кујнскиот мијалник може да биде навистина нечисто место.
Сунѓери за миење садови
Во просечниот кујнски сунѓер бактериите се развиваат многу брзо. Обичното плакнењето на сунѓерот не ја спречува нивната репродукција. За да ги убиете бактериите од сунгерчето, можете да ставите влажен сунѓер во микробранова печка или да го измиете во машина за миење садови.
Даски за сечење
Користете различни даски за сечење месо и зеленчук. Суровото месо може да содржи бактерии кои предизвикуваат сериозни болести. Покрај тоа, никогаш не користете оштетени даски за сечење затоа што пукнатините се совршено место за размножување на бактериите.
Кујнски крпи
Кујнските крпи се една од највалканите работи во кујната. Ги користиме и ги допираме постојано, откако ќе ги измиеме рацете, некогаш претходно, а потоа и за време на готвењето. На овој начин, бактериите можат да влезат во храната што ја подготвувате.