Овојпат шеф Бранко ни подготвува здрави оброци за подобро здравје!
Дали сте пробале грчка пита со пченкарно брашно? Еве одличен рецепт кој што не одзема време, а е толку многу вкусен и пред сѐ здрав!
(ФОТО) ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ: Најздравиот домашен леб без брашно со јатки и семки!
Грчка пита со спанаќ и козјо сирење
Потребни состојки:
- 2 и пол шолји пченкарно брашно
- 1 лажичка сол
- 1/3 путер (јас готвев со пречистен путер)
- 3 јајца
За филот:
- 2кг. свеж спанаќ
- 150гр. козјо сирење
- 50мл. маслиново масло
- 2 јајца
- половина лажичка сол
- малку бибер
Начин на подготовка:
– Во длабок сад, додадете две и пол шолји пченкарно брашно, сол, 3 јајца и путерот на собна температура. Мешајте со дрвена лажица додека не се изедначат состојките и не добиете меко тесто кое ќе го прицврстите за дното од вашето тавче за печење. (Јас користев киш).
– На страна во тава, додадете го маслиновото масло и загрејте го. Додадете го свежиот спанаќ. Попржете и потоа додадете го сирењето, јајцата и зачините. Прошемајте убаво. Добиената смеса истурете ја врз тестото.
– Претходно загрејте ја релната на 220 степени. Грчката пита ставете ја да се пече околу 20 минути со постепено намалување на температурата. Кога ќе зарумени горниот дел и ќе се направи како коричка, питата е готово и може да ја извадите од оган.
– Сервирајте со кисело млеко, павлака или пак јогурт.
Одличен избор за вашиот нареден здрав и вкусен оброк!
Уживајте во денот со рецептите на #CookingWithBranko!
(ФОТО) ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ: Посен чоколаден колач – Нема шеќер, а сепак нема да може да му одолеете!