Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Парагвај
Хумитас – „ka’i ku’a”
View this post on Instagram
Во Парагвај го носат гуаранското име на „ka’i ku’a“ чиј превод на шпански е „струк на мајмун“. Ова име го добиле затоа што начинот на врзување на хумитас наликува на форма слична на струкот на мајмуните. Ова јадење се прави со пченка, домати и сирење.
(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Јордан, Сирија и Англија
Венецуела
„Pastel de pollo“
View this post on Instagram
Е слатка/солена венецуелска пита со пилешко. Се состои од две кори, кои се полни со богата чорба од пилешко и зеленчук динстани во слатко мускатно вино. Различните состојки во чорбата вклучуваат црни маслинки, каперси, суво грозје, излупени домати, лук, пиперки, кромид, Вустершер сос и тврдо варени јајца исечени на мали парчиња. Тестото се прави од мешавина од брашно, јајца, прашок за пециво, путер, сол, шеќер и ладна вода.
(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Филипини, Пакистан и Луизијана
Либан
Каак
View this post on Instagram
Каак е класичен либански леб покриен со сусам. Зборот „каак“ буквално значи „торта“ на арапски јазик. Тоа е вообичаен збор за колачиња, особено колачиња во облик на круна. Кога се јаде за појадок се прави зачинет со заатар, специјалната мешавина на зачини од регионот.
(ФОТО) ДРУГ СВЕТ: Како изгледа појадокот во Катар, Малдиви и Индонезија?