Ова е екстремна верзија на сендвич со бифтек – исполнет со тенко исечено парче месо, домати, кромид, зелена салата, мајонез, чимичури сос, шунка, кашкавал и пржено јајце. Сендвичот Де Ломо или Ломито е бегемот на сендвич што сигурно ќе ги засити и најгладните потрошувачи.
Сепак, овој вкусен сендвич е отворен за иновации – некои би можеле да го заменат стекот со свинско месо, или да стават парчиња модри патлиџани во него, заедно со која било друга состојка што ќе ви падне на памет. Популарен е и во Аргентина и во Уругвај и лесно може да се најде на бројни улични колички расфрлани низ метрополитенските области на двете земји.
Состојки:
– Исечен печен бифтек
– Еден леб (се претпочита багет)
– 2 лажици мајонез
– 1 лажица чимичури
– Едно пржено јајце (со жива жолчка)
– Две парчиња домати
– Две лисја зелена салата
– Две парчиња моцарела или кашкавал што добро се топи
– Две парчиња шунка
– Сол и мелен црн пипер, по вкус
View this post on Instagram
ЧИМИЧУРИ
Потребни состојки:
– 60 гр магдонос
– 4 чешниња лук (сецкан)
– 1 кромид
– лажица сушено оригано
– 1 мало црвено чили (исчистено)
– 45 мл црвен вински оцет
– сол и свежо мелен црн пипер
– 145 мл квалитетно екстра-девствено маслиново масло
Подготовка:
1. Ставете ги сите состојки во блендер и полека додавајте маслиново масло, или исечете ги на ситно состојките па соединете ги со маслото.
2. Пред да послужите оставете го сосот да отстои 15-тина минути