Состојки:
5 јајца
300 грaма кафеав шеќер
1 ванилин шеќер
100 милилитри јогурт
2 лажици масло за јадење
300 грама мелени ореви
150 грама гриз
малку кора од портокал
прстофат сол
половина лажичка цимет
5 помали рендани јаболка
1 прашок за печиво
10 лажици брашно
1 литар вода
800 грама шеќер
Подготовка:
Во подлабок сад одвојте ги белките од жолчките и во белките додајте го шеќерот. Со миксер убаво изматете ги белките, а потоа во посебен сад почнете со матење на жолчките во кои сте ги додале кората од портокал, маслото и јогуртот. Потоа додајте ги оревите, гризот, брашното и прашокот за печиво.
На крај, додајте ги јаболката и полека помешајте го и снегот од белки. Истурете ја смесата во тава за печење, која сте ја обложиле со хартија за печење. Печете ја тортата во претходно загреана рерна на температура од 180 степени целзиусови околу 40 минути.
На крај, оставете го пандишпанот да се излади. За тоа време подгответе го шербетот.
Истурете го врелиот шербет врз изладениот пандишпан и со тоа тортата е готова.