Лучијано Павароти беше познат мералкија!
Тој сакал лично да учествува во подготовката на храната без разлика дали гоштева сам или е во една од неговите различни резиденции со пријателите. Тој му рекол на Кристофер Метјуз во јули 2002 година во изданието на Reader’s Digest: „Добро ја познавам кујната. Специјализирам за тестенини. Знаете ли кое јадење е најтешко за правење? Шпагети со сос од домати и босилек. Наједноставниот работите често се најтешки за правење“.
Сос од домати и босилек
Потребни состојки за 2 литри сос:
- околу 2 кг домати, подварени, излупени и исечени на коцки
- 1 чаша сецкан кромид
- 3 сецкани чешниња лук
- 150 мл црвено вино
- 75 мл црвен вински оцет
- 1/2 чаша сечкан босилек
- 1 кафена лажичка сол
- 1 кафена лажичка шеќер
- 156 мл доматна паста
View this post on Instagram
Подготовка:
Сите состојки соединете ги во тенџере со дебело дно. Оставете да зоврие на силен оган. Намалете ја топлината и оставете да се динста околу 40 минути со редовно мешање. Во меѓувреме, измијте ги и стерилизирајте ги вашите стаклени тегли. Истурете го сосот во теглите до еден сантиметар одозгора. Затворете ги теглите. Ставете ги теглите во големо тенџере со врела вода. Додадете вода, така што теглите се покриени со 3 см вода. Покријте го садот и доведете ја водата уште еднаш да зоврие. Задржете ја водата да врие уште 35 минути (40, ако користите тегли од 1 литар). Извадете ги теглите од тенџерето. Оставете да се излади 24 часа. Проверете ги капачињата (треба да се искривуваат навнатре), Обележете ги теглите и ставете ги на ладно, слабо осветлено место.
View this post on Instagram
(РЕЦЕПТ) ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ИТАЛИЈА: Салтимбока – експлозија од вкусови кои „скокаат“ во уста!