Состојки:
500 милилитри слатка павлака
500 грама праски
150 грама шеќер
Подготовка:
Пред да почнете со подготовката на сладоледот од праски, убаво измијте ги и излупете ги праските. Потоа исечкајте ги на мали парчиња и ставете ги во мало тенџере. Во истиот сад додајте малку вода и оставете ги праските кратко да се варат. Кога овошјето ќе омекне, исцедете ја водата и убаво измиксирајте ги со рачен блендер.
Добиената смеса од праски, префрлете ја во друго тенџере и во него додајте го шеќерот. Загрејте ги состојките и мешајте додека убаво не се соединат, а шеќерот комплетно не се стопи.
Вака подготвената смеса тргнете ја настрана и оставете ја да се излади.
Во друг сад изматете ја слатката павлака, а потоа соединете ја со смесата од праски и шеќер. Убаво изматете. Добиениот сладолед од праски, оставете го да се излади најмалку 3 часа пред да го послужите.