Состојки:
9 лажици вода
200 гр шеќер
150 гр мелени ореви, бадеми и лешници
250 гр мелени бисквити
170 гр маргарин
100 гр чоколада за готвење
За прелив:
100 гр чоколада за готвење
малку масло за јадење
Подготовка:
Во длабоко тенџере ставете ги водата и шеќерот и оставете ги заедно да зовријат. Потоа додајте го маргаринот и растопете го во шербетот со постепено мешање. Кога маргаринот целосно ќе се стопи, додајте ги оревите, бадемите и лешниците, а потоа со постојано мешање додавајте ги и мелените бисквити. Смесата што ќе ја добиете, убаво измешајте ја, а потоа поделете ја на две еднакви дела.
Растопете ја чоколадата на пареа и додајте ја во еден од деловите.
Во соодветен калап ставете ја едната половина од смесата, а потоа убаво измазнете. Врз неа ставете ја и втората половина од смесата и потоа повторно убаво промешајте.
На крај, подгответе ја глазурата и истурете одозгора.
Оставете ја бајадерата да се стврдне во фрижидер, исечете ја на коцки и сервирајте ја.