1.8 C
Скопје
08:03 - 22 ноември, 2024

Мери Петреска „стопи“ 36 килограми готвејќи здраво, сега 3 рецепти споделува со вас!

Откако „стопила“ 36 килограми за две години, хранејќи се според принципот на липосукциската исхрана, згодницата Мери Петреска готви исклучително само здрави јадења.

Мери има прилично дебел нотес испишан со здрави рецепти, а ние со вас споделуваме три рецепти од нејзината кујна кои ќе ве иснпирираат што да подготвите за предјадење, главно јадење и десерт.

Рукола салата

За да ја подготвите оваа салата потребни ви се намирниците: рукола, црвена пиперка, чери домати, моцарела, маслиново масло и хималајска сол.

Сите намирници исечкајте ги и претурете ги во сад за салата, потоа, убаво измешајте. Наросете маслиново масло и зачинете. Салатата ќе биде уште повкусна ако во неа додадете јаткасти плодови.

Потпечени пиперки со мелено јунешко месо

Од намирници потребни се: Мелено јунешко месо, кромид, пиперка црвена, пиперка зелена, домат (поголем), модар патлиџан, јајца, пармезан, маслиново масло (или путер), хималајска сол, зачини.

Подготовка: Модриот патлиџан пресечете го на половина и од него извадете го внатрешниот дел. Истото, внимателно направете го и со доматот. Во тава на маслиново масло или путер ставете го исечканиот кромид, исечканата црвена и зелена пиперка, отстранетиот дел од модриот патлиџан и отстранетиот дел од доматот. Измешајте, па потоа додадете го меленото месо. Оставете намирниците заедно да се издинстаат 10-на минути. На крајот, додадете сол и зачини по вкус.

Испразнетите средини на модриот патлиџан и доматот наполнете ги со содржината која ја динставте. Наредете ги во тава за печење и прелијте ги со водата во која се динстаа намирниците. Печете на температура од 200 степени околу 20 минути. Потоа, прелијте со смеса од јајца и рендан пармезан и оставете да се допечат уште пет минути.

За овој рецепт, освен модар патлиџан и домат, може да ви послужат и бабури и тиквички

За овој рецепт, освен модар патлиџан и домат, може да ви послужат и бабури и тиквички.

Десерт од кокос и какао

Од намирници потребни се: 50 грама путер, 1 голама лажица кокосово масло, 8 до 10 таблетки „стевија“, две мали лажици какао, 10-на лешници или бадеми (бадемите и лешниците може да ги потпечете десетина минути во микробранова печка).

Подготовка: На пареа се ставаат путерот, кокосовото масло, стевијата и какаото, за да се стопат. Откако ќе бидат во течна состојба, претурете ги во модли за колачиња, потоа додадете ги исечканите лешници или бадеми.

Оставете ги во замрзнувач да отстојат еден час. Потоа, извадете ги од модлите и послужете.

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....