Брускетите се едно од најомилените италијански предјадења, кои се идеални и за појадок или за ужина.
Можете да ги подготвувате и за гости, бидејќи се прават многу брзо и лесно.
Состојки:
Парчиња сув леб (по избор)
Маслиново масло
Босилек
Домати
Лук, сол, бибер (по желба)
Подготовка:
Парчињата леб премачкајте ги со маслиново масло и наредете ги во тава со хартија за печење. Печете најмалку шест минути на 180 степени, во претходно загреана рерна.
За тоа време исецкајте ги доматите (исчистени од семки), па измешајте ги со сецканиот босилек.
Ако сакате и лук, истолчете го и измешајте го со сол и бибер. Извадете го лебот од рерната, па прво ставете на секое парче малку од смесата со лук, а потоа од доматите.
Вратете да се испече уште шест минути.