7.8 C
Скопје
07:03 - 27 април, 2024

Говедско во благ сос, задоволство за непцето и за очите!

Говедското месо е многу корисно и вкусно месо, но мора да се готви правилно. Ние ви предлагаме фантастичен рецепт за кој не треба посебни вештини – говедско со благ сос.

Намирници
Говедско месо – 1 кг.
Кромид – 400 гр.
Путер – 150 гр.
Вода – 100 мл.
Лук – 3 чешниња.
Сол – 0,5 лажиче.
Шеќер – 1 лажиче.
Оцет 9% – 1 лажиче.
Црн пипер – 7 зрна.
Бибер – 2 зрна.
Ловоров лист – 1 ливче.

Подготовка

Измијте го месото и исушете го со салфетки. Се сече на средно-големи парчиња и се става во тава. Наполнете ја тавата со флаширана (ова е важно) вода. Исечете го кромидот на половина прстени и ставете го со месото. Исечете го путерот на големи коцки и ставете го врз кромидот.

Месото динстајте го 60 минути под полузатворен капак. Огнот треба да биде слаб – тогаш водата нема да врие и месото нема да изгори.
Додадете оцет, сол по вкус, шеќер, црн и пипер, сецкан лук. Месото динстајте го уште 60-90 минути во зависност од староста и тврдоста. Периодично отстранувајте мали парчиња месо од тавата за примерок (проверете дали е готово). Ако сосот е премногу течен за време на готвењето, треба да го отворите капакот за да испари водата. 10 минути пред крајот на динстањето, во тавата додајте ловоров лист.

Готовото месо се препорачува да се служи со тестенини или пире од компири.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....