15.8 C
Скопје
20:59 - 28 април, 2024

Добро е да се знае: 5 совети кои треба да ги имате на ум кога купувате домати

Иако многумина мислат дека е лесно, сепак, бирањето на свеж, сочен и совршено зрел домат и не е така едноставна работа. Кога веќе сте решиле да платите за оваа исклучително здрава намирница, тогаш, научете се и како да ја одберете.
Со редовното консумирање на овој зеленчук, значително ќе му помогнете на вашето тело да ги „надополни“ намалените количества на калиум, калциум, натриум и магнезиум кои имаат исклучително важна улога за одржувањето на имунитетот. Како да одберете добар домат?

Внимателно посматрајте ја кората на доматот
Доколку доматот има темно црвена боја, без на неа да има видливи набори или пак пукнатини, најверојатно станува збор за свеж плод. Светлата боја на кората на доматот или пак светло розевата боја, ви открива дека производот најверојатно се уште не ја достигнал својата зрелост бидејќи бил набран пред да биде вистинското време за тоа.
Домат кој треба да избегнувате да го купувате е оној кој на прв поглед има набори на кората или пак одредени темни точки. Ваквиот домат најверојатно веќе започнал да се расипува.

Помирисајте го
Еден од најдобрите начини за да ја утврдите свежината на доматот е да го помирисате. При мирисањето на плодот, доколку почувствувате дека мирисот му е навистина интензивен, тогаш во вашите раце го имате вистинскиот домат. Доколку пак додека мирисате не ја почувствувате вистинската арома на зрел домат, во тој случај оставете го плодот и побарајте си нов. Доматите кои не мирисаат убаво, немаат ниту убав вкус.

Притиснете го плодот со врвовите на прстите
Зрел и квалитетен домат најдобро се чувствува на допир. Тој треба да биде доволно цврст за да можете да го притиснете со прстите без да се плашите дека ќе ви „експлодира“ во рака, а истовремено да не ви биде претврд што пак би било доказ дека е недоволно зрел.

Складирајте ги правилно
Доматите кои веќе сте решиле да ги купите, обидете се и да ги складирате правилно за што е можно подолго да им ги зачувате нивната боја, арома но и хранливите состојки и витамините. Затоа, најдобро е да ги чувате на собна температура, а во фрижидер ставајте ги само доколку планирате да ги готвите.

Слични објави

(Фото) Лазар Ристовски угол гол во осмата деценија: Секси најава на новата серија

еспресо

(Видео) Милица Тодоровиќ брутално навредувана поради физичкиот изглед: Пејачката се здебели над 20 килограми!

Еспресо

(Видео+фото) Какво изненадување! Сопругата и децата го пресретнаа Никола Роквиќ додека пешачи кон Грција

Еспресо

(Фото) Ана Николиќ му испрати на оперираниот Раста силна порака: Еве што имаше да му каже со три збора

Еспресо

Зошто за Велигден вапсаме јајца? Потекло, симболика и практичност на велигденското јајце

еспресо

(Фото) Драгана Мирковиќ е минато за Тони, еве како се забавува

еспресо
Се вчитува....