Повеќето од нас знаат дека потребно е да се вклучат овошјето и зеленчукот во секојдневното мени, но колкави се минималните количини кои треба да ги изедеме од оваа здрава храна? Од анализите на дури 95 истражувања во кои биле вклучени повеќе од 2 милиони лица, ви го претставуваме прецизното мени на Кралскиот колеџ во Лондон!
За понизок ризик од карцином влијае исхраната во која е застапен зелениот зеленчук, жолтиот зеленчук и зелкастиот (зелка, карфиол, брокула). За понизок ризик од срцеви заболувања и срцев удар влијае храната во која се застапени: јаболките, крушките, цитрусите, салатата, зелениот лиснат зеленчук (како марулата и спанаќот) и зелкастите зеленчуци.
ЗА ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ ИМУНИТЕТОТ ОПАЃА: Зошто јодот е најдобра заштита за организмот?
Во анализата на резултатите на бројни студии, попрецизно се споредени количините на зеленчук во исхраната и се покажало дека:
200 грама од препорачаното овошје и зеленчук дневно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 13 проценти, додека 800 грама го намалува тој ризик за 28 проценти.
ПОСНА ИСХРАНА: Што сè треба да јадат веганите за да останат здрави?
Исто така, 200 грама од овие намирници го намалуваат ризикот од карцином за 4 проценти, а 800 грама за 13 проценти. И конечно, 200 грама од набројаното овошје и зеленчук го намалуваат ризикот од прерана смрт за 15 проценти, а 800 грама за 31 процент.
Јадете повеќе од препорачаното овошје и зеленчук и продолжете си го животот!