-1.2 C
Скопје
04:11 - 19 декември, 2024

ГОЛЕМИ ДОЗИ ОМЕГА 3: Додаток во исхраната што може да предизвика сериозни проблеми со срцето

Новото истражување на Институтот Смит за срцеви заболувања покажува дека високите дози на омега – 3 масни киселини, или рибино масло, може да го зголемат ризикот од развој на атријална фибрилација или нарушувања на срцевиот ритам.

Истражувачите од Институтот Смит за срцеви заболувања открија дека земањето големи дози додатоци на рибино масло – особено еден грам или повеќе дневно – може да го зголеми ризикот од развој на атријална фибрилација, нарушување на срцевиот ритам со потенцијално сериозни компликации.

Новата студија беше објавена во списанието „Циркулација“ на на Американското здружение за срце.

Атријалната фибрилација е најчестиот тип на абнормален срцев ритам, поради што срцето се контрахира нередовно, а понекогаш и пребрзо. Се проценува дека влијае на 33 милиони луѓе ширум светот и може да предизвика згрутчување на крвта, мозочен удар, срцева слабост и други компликации поврзани со срцето, пишува веб-страницата Cedrars Sinai.

Бидејќи милиони ширум светот земаат додатоци на рибино масло, професијата повика на претпазливост.

Имено, Кристин М. Алберт, професор по кардиологија и претседател на Одделот за кардиологија на Смит Институтот за срцеви заболувања, и нејзиниот тим направија мета-анализа, која ги комбинира резултатите од неколку научни студии. Оваа аналитичка споредба на студии покажа дека ризикот од развој на атријална фибрилација зависи од дозата на омега-3 масни киселини.

Иако постојат силни докази дека омега-3 масните киселини можат значително да го намалат нивото на триглицериди во крвта и болката во артритисот, повеќето експерти се согласуваат дека е најдобро да се земат омега-3 масни киселини со конзумирање риба неколку пати неделно.

„Во овој случај, резултатите сугерираат дека можеби нема јасен одговор на прашањето дали рибиното масло е добро или лошо за атријална фибрилација, но наместо тоа, одговорот може да зависи од дозата“.

Студијата, која опфати 81.210 пациенти, покажа дека пациентите кои земале повеќе од еден грам омега-3 масни киселини дневно имале зголемен ризик од 49 % за развој на атријална фибрилација во споредба со ризикот од 12 проценти кај пациенти кои земале еден грам или помалку додаток дневно.

Што сега?

По овие наоди, д -р Алберт вели дека лекарите прво треба да го земат предвид потенцијалниот ризик од развој на атријална фибрилација пред да препишат омега 3 масни киселини на пациентот, а пациентите треба да бидат информирани за потенцијалните знаци и симптоми на состојбата, така што ќе може да се направи рана дијагноза направена и дадена соодветна терапија.

„Се чини дека ризикот од развој на атријална фибрилација за пациентите е релативно мал ако земаат еден грам или помалку рибино масло дневно“, вели проф. Д -р Алберт.

Земањето повеќе од еден грам рибино масло дневно не треба да биде самостојно, само по совет на лекар. Студијата, која ги комбинираше претходно објавените резултати, не може да утврди дали има пациенти кои се повеќе подложни на развој на атријална фибрилација по рибино масло.

Инаку, ризикот од развој на атријална фибрилација се зголемува со возраста и е почест кај мажите отколку кај жените. Покрај возраста и полот, дополнителни фактори на ризик вклучуваат висок крвен притисок, коронарна артериска болест, срцева слабост, проблеми со срцевите валвули, дебелина и дијабетес, како и инфекции и постоперативен период.

Слични објави

(Фото) Вељко Ражнатовиќ објави досега невидена семејна фотографија: Синот Жељко позира со стегнати мускули

Еспресо

(Фото) Иван Јованов воодушеви со празнична фотосесија со својата ќерка Ниа

Еспресо

Бресквица конечно откри како го добила прекарот: За сѐ била виновна една личност

Еспресо

(Видео) Цеца откри какви ѝ се плановите за Нова година, а нејзиниот коментар ги насмеа сите

Еспресо

(Видео) Светлечки ирваси и „ледена“ завеса: Домот на Карлеуша секогаш е еден од најубаво украсените

Еспресо

Интервју со проф. д-р Гордана Адамова, експерт по перинатологија: Вештачката интелигенција е од помош, но експертот го има последниот збор

Еспресо
Се вчитува....