2.8 C
Скопје
16:48 - 20 декември, 2024

ФЕРМЕНТИРАНАТА ХРАНА Е НАЈДОБРИОТ ПРИЈАТЕЛ НА ЦРЕВАТА: Овие намирници треба да ги јадете секојдневно

тегли кисели краставоци ферментација

Најдобар начин да ја подобрите цревната флора е со консумирање ферментирана храна која е богата со хранливи материи и пробиотици. Ферментираната храна го подобрува варењето. Процесот на ферментација всушност ја прави храната полесна за варење и нашите тела полесно ги апсорбираат хранливите материи од неа.

‘Ртени зрна и семиња

Станува збор за житарки и семиња што прво ‘ртат, а потоа ферментираат за да се добијат корисни бактерии за правење леб. Лебот направен од кисело тесто од ‘рж или изртена пченица е полесен за дигестија од обичниот леб и не предизвикува алергии или реакции на глутен.

Кисела зелка

Киселата зелка е преполна со витамини Ц, Б и К и содржи еден тон пробиотици. Ако купувате кисела зелка во продавница наместо сами да ја правите, проверете дали имате избрано непастеризирана (треба да биде во фрижидер). Пастеризацијата ги убива сите корисни бактерии. Современите методи на обработка не содржат корисни бактерии, сепак, специјализираните продавници сè уште ја подготвуваат оваа храна на традиционален начин.

Исто така може да вклучите во исхраната и друг ферментиран зеленчук како каперси, артичоки, печурки, пиперки и маслинки.

Комбуча

Веднаш штом ќе почнете да ја консумирате, комбучата ќе започне со детоксикација на вашето тело. Комбуча е природен пробиотик кој ја балансира цревната флора со задржување на корисни и исфрлање на штетни материи.

Го потиснува растот на штетните бактерии и го зајакнува имунитетот. Тоа е добар извор на глукозамини, кои имаат антиинфламаторно дејство и можат да ја намалат болката, особено артритисот, па дури и да ги намалат главоболките. Има и анти-стрес ефект и е природен „подигнувач“ на расположение и енергија.

Маслинки

Маслинките се ферментирана храна полна со Лактобацилус, бактерии добри за нашата дигестија. Тие имаат висока концентрација на мононезаситени масти и можат да го намалат ризикот од развој на дијабетес тип два ако ги користите во храна наместо лоши масти. Го намалуваат лошиот холестерол и го зголемуваат добриот холестерол.

Кокосов јогурт

Кокосовиот јогурт е полн со пробиотици и бидејќи не е млечен производ, многу е полесен за варење. Кокосот има антивирусни, анти-габични и антибактериски својства, плус има многу електролити, калциум, калиум и магнезиум.

Кисели краставички

Краставиците се полни со активни бактериски култури и ензими. Како кисела зелка, претпочитајте да купувате краставици со лакто-ферментација, но не и оние направени со оцет. Можеби имаат сличен вкус, но немаат исти здравствени придобивки. И не заборавајте да пиете сок од краставица.

ТАЈНАТА НА СОВРШЕНО БАЛАНСИРАН ОБРОК: Нутриционистката Емилија Спасовска Мојсовска нè учи како да ги комбинираме групите на храна и ни носи неодолив, здрав рецепт за ручек

Слични објави

Оваа земја ќе биде засекогаш исфрлена од Евровизија? Има една причина

Еспресо

Разоткриен просекот на оценките на Јована Јеремиќ од факултет: Сакам да ги нервирам квазиинтелектуалците

Еспресо

(Фото) Голема прослава во домот на Сања Маринковиќ! Огномет го осветли небото, еве кој е поводот

Еспресо

„Се чувствував како несакано дете“: Наташа Беквалац проговори за нејзиниот татко, сакал син, но добил три ќерки

Еспресо

(Видео) Прескап подарок: Ана Николиќ се смири со дечкото и доби скапоцени подароци!

Еспресо

Анџелина Џоли не му дозволува на Бред Пит да се ожени младата Инес

Еспресо
Се вчитува....