2.8 C
Скопје
22:13 - 5 ноември, 2024

АВОКАДО – КРВАВИОТ ДИЈАМАНТ НА МЕКСИКО: Сè повеќе готвачи ширум светот го отрфлаат од употреба

авокадо

Сè повеќе ресторани ширум светот бараат алтернативи за авокадо во други намирници или целосно го отстрануваат од употреба. Причината е што авокадото има огромен јаглероден отпечаток, а за раст му се потребни 320 литри вода. Глобалната побарувачка е таква што станува недостапно за локалното население во областите каде што се одгледува, вели Томасина Миерс, косопственик на мексиканскиот синџир ресторани „The Guardian“, изјави за „The Guardian“.

„Wahaca“ не е првиот ресторан кој ја намалил употребата на авокадо или целосно го исфрлил од употреба. Во Торонто, мексиканскиот готвач Алдо Камарена неодамна предложил алтернатива на гвакамоле направен од паста од тиквички и семки од тиква. Минатата година, готвачот Сантијаго Ластра вклучил сос во стилот на гуакамоле направен од ф’стаци.

гвакамоле

Крвавиот дијамант на Мексико

Овој тренд не е ограничен само на ресторанската индустрија. Минатиот месец, ѕвездата на „ТикТок“, Калум Харис, собра над 371.000 лајкови на својот рецепт за гвакамоле направен од замрзнат грашок, додека хаштагот #noavocado на „Инстаграм“ има 3.220 објави и е во пораст.

„Пред неколку години бев прилично позната по тоа што го користев авокадото во моето готвење – толку многу што посветив цел инстаграм-профил (@avodaily) на мојата љубов кон него“, вели авторката на вегански книги за готвење Бетина Камполучи Борди. Таа решила да ја намали употребата на авокадо кога се преселила во Велика Британија, бидејќи претходно живеела во Шпанија, каде што можела да набавува авокадо локално. „Сега користам грашок во мојот омилен рецепт. Грашокот го бланширам и го мешам со билна павлака, сол и бибер, додавам малку рендан лук и малку сок од лимон“, објасни таа.

авокадо

Одгледувањето авокадо е неодржливо

„Одлуката на „Wahacа“ да понуди алтернатива на гвакамоле е можеби најјасниот показател досега дека делови од прехранбената индустрија почнуваат да се будат за огромните проблеми со кои се соочуваме како резултат на интензивното земјоделство“, вели Тим Ланг, професор на Универзитетот во Лондон. Авокадото стана „светска стока“, вели тој. „Совршен пример за тоа што се случува кога егзотичната храна се нормализира без да размислува за последиците“, додава тој. „Проблемите, кои вклучуваат уништување на шумите, губење на биодиверзитетот и недостиг на вода, значат дека заедниците што ги одгледуваат немаат доволно вода за миење и хигиена“, рече Ланг.

Но, авокадото е тешко да се замени, како и неговите деривати, маслото од авокадо и путерот од авокадо, кои се важни во безглутенското и веганското печење. Покрај тоа, за многу љубители на овошје, сосот направен од грав, јаткасти плодови, семки или зеленчук не е вистинска замена за гвакамоле.

„Сакавме да не се рекреираме, туку да произведеме слично сетилно искуство. Што значи авокадо во однос на изгледот, текстурата, мирисот и вкусот? И како да го постигнеме тоа со алатките што ги имаме? вели Сантијаго Ластра. Нејзината мешавина од ф’стаци, борово масло, сок од краставица и ферментирани огрозд можеби нема да ги измами познавачите на авокадо, но Ластра вели дека повеќето луѓе навистина не можат да ја почувствуваат разликата и навистина уживаат во тоа. „Ја има сета кремаст, вкус и боја на традиционалното гвакамоле, а ниту изгледа лошо“, додава.

Слични објави

Дарко Лазиќ одговори на гласините дека има љубовница: Пејачот ја откри вистината и стави крај на сите шпекулации

Еспресо

Поради трагедијата во Нови Сад: Емотивната Милица Павловиќ го одложи концертот во Риека

Еспресо

Групата „Магазин“ има нова пејачка, младата Лорена ќе ги наследи Јелена Розга и Данијела Мартиновиќ

Еспресо

(Видео) Печено пиле во рака и скромна кујна: Вака некогаш живееше Јелена Карлеуша, а денес ужива во вила од 2,5 милиони евра

Еспресо

(Видео) Цеца блесна во бело: „Крајно време е да се мажам“

Еспресо

„Боба е најмоќната карпа која стои и ми чува грб“: Лепа Брена проговори за синовите, а еве каде ќе прослави 33 години брак

Еспресо
Се вчитува....