1.8 C
Скопје
11:20 - 18 декември, 2025

ПОСНО ЕМ ВКУСНО: Рецепт за панфорте – италијански колач со суви смокви, лешници и бадеми

Прекрасен италијански традиционален посен колач кој редовно ќе стане дел од вашата трпеза за време на постот, а и по него. 

фото – инстаграм

Потребни намирници

150 грама шеќер,

80 грама брашно,

150 грама мед,

200 грама суви смокви,

100 грама печени лешници,

125 грама бланширани бадеми,

100 грама посна црна чоколада,

рендана кора од портокал,

шеќер во прав,

прстофат ѓумбир,

мускатно оревче и цимет,

посен маргарин.

Подготовка

Тавата за печење обложете ја со мрсна хартија и премачкајте ја со посен маргарин. Во сад ставете го брашното, додадете ги зачините, целите лешници и бадеми, иситнетото чоколадо, ренданата кора од портокал и сечканите смокви, па добро измешајте.

На умерена температура истопете ги медот и шеќерот, гответе пет минути без мешање. Карамелот прелијте го преку припремената смеса, брзо промешајте, претурете ја смесата во тавата за печење и изравнете ја со лажица.

Печете во рерна на 150 степени околу половина час. Колачот изладете го, попрскајте го со шеќер во прав, завиткајте го во пластична фолија и оставете го да отстои во фрижидер.

фото – инстаграм

Добар апетит!

Слични објави

Таа знае да ми дувне во моето жарче за да се одржи огнот во мене: Изненадување од посебна личност за Јордан Митев

msp-admin

Нада Топчагиќ во свој стил застана во одбрана на колешката: „И на Цеца и на Брена џабе им се парите, Вера изгледа најдобро!“

Еспресо

(Фото) Кафе со Анушка: Спасен Силјановски го покажа убавиот дом

msp-admin

Александра Пријовиќ плаќа 30.000 евра за градинката на својот син, секој ден доаѓа возач да го земе малиот Александар

Еспресо

(Видео) Татјана Лазаревска го покажа домот во Австралија, еве што направија со Маријана Новачевска

Еспресо

Раде Шербеџија со концерт во Филхармонија на 23 јануари

Еспресо
Се вчитува....