17.8 C
Скопје
21:48 - 29 април, 2024

БОЖИЌ НА ТРПЕЗАТА: Вевчански виткалник – за гурмански почеток на годината

– Годината ја започнуваме гурмански, традиционално и што е најважно најадено. Вевчанскиот виткалник ја има таа чест да ја отвори годинешната вкусна приказна. Секое парче своја крцкава приказна – вели шеф Бранко Попоски познат под псевдонимот Готвиме со Бранко.
Па повелете рецепт, идеален за празничната трпеза.

Потребни состојки

450 гр. брашно
1/2 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1/2 филџан маслиново масло
по потреба млака вода
Фил
500гр. свеж спанаќ
1 лажичка сол
Малку бибер
2 јајца
Малку маслиново масло

ПОДГОТОВКА

Земете длабок сад и од состојките за тесто замесете средно меко тесто.
Тестото поделете го на 5 топчиња, а потоа секое топче расукајте го во мала кора.
Премачкајте ги корите со масло и оставете ги да отстојат 15 минути.
На чаршав ставете една кора и развлечете ја со раце, попрскајте ја со масло целата кора и врз неа нанесете од филот со спанаќ.
Со помош на чаршавот или крпата свиткајте ја кората во вид на ролат, а потоа кружно свиткајте ја.
Повторете ја постапката со сите кори.
Попрскајте го виткалниот со масло и печете околу 20-25 мин. на температура од 220 степени со постепено намалување.
фото приватна архива
фото приватна архива
фото приватна архива
Послужете го со кисело млеко или јогурт.

Слични објави

„Жена од султана“ побегна од својот роденден: Пејачката донела неочекувана одлука и веднаш морала да реагира

Еспресо

Принова кај познатата двојка: Петар Грашо и Хана Хуљиќ го очекуваат своето второ дете

Еспресо

(Фото) Македонката Татјана Јанушева блесна на престижна модна ревија во Франција

Еспресо

Синот на Цеца ја расплака нацијата: Вељко Ражнатовиќ се откажа од паричната награда, еве за кого одат 5000 долари

Еспресо

Јелена Карлеуша призна дека не верува во помирување со Душко: Ситуацијата е очајна многу долго, никогаш нема да биде како порано…

Еспресо

Марија Шерифовиќ за проширување на семејството: Еве дали ќе има и второ дете

еспресо
Се вчитува....