19:37 - 1 април, 2025

ВО ДВОРЧЕТО НА ДЕДО ФЕРДО ВО С. ТОДОРОВЦИ: Ја дознавме тајната за совршена к`цана сол, ја споделуваме со вас!

Во селото Тодоровци во близина на Македонска Каменица, живеат Фердо и Олга Јанковски. Имаат мало дворче со сѐ во него – пиперки, патлиџани, јаготки, маче, фурна за леб, низи со суви пиперки…

Кога стигнавме во нивниот дом, тие беа зафатени со биење пипер за превкусна биена или к`цана сол.

Ги замоливме нашите гостопримливи и љубезни домаќини да го споделат со нас рецептот за овој традиционален македонски зачин.

– Кога ќе се вцрват пиперките се нижат на везеница (низа). Во една низа има околу 5 кг пипер. Откако ќе се наниже пиперот се остава да се исуши. Откако ќе се исуши, се потпекува во фурна. Најдобро е да се остави цела ноќ во фурната за убаво да се испече и следниот ден е спремен за биење (кцање). Се додава отприлика две лажици сол или повеќе или помалку, според сопствениот вкус, а по желба може да се додаде и џоџан (мирудија) и печен сусам“, ни го објасни дедо Фердо целиот процес.

А како тој го „бие“ сувиот пипер може да погледнете во следното видео.

*

Овие написи може да ги следите и во групата … ДВОРЧЕТО …, група во која има едно чудо разноразни убавини, и која ви ја препорачуваме да ја посетите и да си станете нејзин член!

Извор, нашиот соработник агротим.мк

Слични објави

(Фото) Марија Шерифовиќ се соблече во бикини: Пејачката ги „искара“ луѓето на плажа!

Еспресо

(Фото) Наташа Беквалац на тренинг: Еве како пејачката ја доведува линијата до совршенство

Еспресо

(Фото) Вака Дара Бубамара ја „киднапираше“ песната од евровизиската претставничка на Кипар: На површина испливаа детали!

Еспресо

Љубовницата на Бекам со шокантна исповед: Не бев единствената со која ја изневери Викторија

Еспресо

Ѓани откри дека постара колешка му дала првпат да проба дрога: „Ме фати параноја, беше пекол!“

Еспресо

„Бев катастрофа“: Џина Џиновиќ направи целосна трансформација, го смени личниот опис

Еспресо
Се вчитува....