-2.2 C
Скопје
23:10 - 17 декември, 2025

(ФОТО+РЕЦЕПТ) ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ: Највкусниот домашен ајвар по рецепт на баба

Сезоната на зимници е во тек. А на наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“). 
Овој врвен готвач, гастроном и љубител на кулинарството денес ни предлага да си подговиме највкусен домашен ајвар по рецепт на баба. 
– Омилена зимница во сечиј дом е домашниот ајвар, посебно кога е приготвен по рецепт на баба. Без сомнение, ќе ве израдува со неговиот вкус, а посебно во комбинација со овчо сирење и маслинки, препорачува шеф Бранко.
Потребни состојки:
  • 8 килограми црвени пиперки
  • 3 големи модри патлиџани
  • 380 милилитри масло
  • 1 голема лажица шеќер
  • Сол (по вкус)

Начин на подготовка:

Испечете ги пиперките, внимавајте да не ги изгорите, па потоа излупете им ја кората и исчистете ги семките (за побрзо да се лупат, ставете ги после печење во најлонска кеса). Откако ќе ги излупите, оставете ги да се оладат, а потоа ставете ги на цедилка околу час , два со цел убаво да се исцеди водата од нив.
Додека се цедат пиперките, испечете ги и модрите патлиџаните, па излупете ги и нив и исцедете ги. Потоа, ставете ги пиперките и модрите патлиџаните во апарат за мелење месо или пак специјална мелница за пиперки, и добиената смеса ставете ја во голем лонец или народски кажано шерпа. Почнете полека да варите.
Смесата мешајте ја што повеќе со дрвена лажица, а за време на варењето постепено додавајте масло, по 80 милилитри на секои 20 минути. Додека се подготвува ајварот, мешајте убаво и внимавајте маслото да не излезе на површина. На околу 20-тина минути пред крајот од варењето, додајте ја и солта и шеќерот. Доколку сакате да знаете дали ајварот е готов, поминете со лажица по дното – ако таа остава зад себе траги во која можете да го видите самото дно, тогаш ајварот е готов.
Теглите убаво измијте ги и ставете ги во печна на 50 степени. Полека почнете да полните додека се топли.
Откако ќе ги наполните, на врвот од секоја тегла додајте малку масло и добро затворете ги со капак. Држете ги сите на едно место, прекриени со крпа. Откако ќе помине еден ден, однесете ги на ладно и темно место.
ФОТО- ПРИВАТНА АРХИВА

Слични објави

„Мојта прва сопруга е преубава, а никој не пишува за неа“: Ова е поранешната сопруга на Данило Икодиновиќ 

E.A.

„Срцето ми беше полно што е тука“: Саша Ковачевиќ ја поканил поранешната девојка на концерт иако не ја видел одамна

E.A.

(Фото) Ова е единствената фотографија од првата жена на Раде Шербеџија: Во песна признал дека е виновен за крахот на бракот со Иванка

E.A.

Нада Топчагиќ искрено проговори за изгледот на колешката Вера Матовиќ: „Направила убави операции, но не може да ги скрие годините“

apostolova

Сексуално ги вознемирувал колешките под дејство на дрога: Хрватски режисер трајно исфрлен од Друштвото на хрватски филмски режисери

Еспресо

(Фото) Александра Пријовиќ ја покажа својата ќерка: По концертот на Саша Ковачевиќ, директно кај својата миленичка

Еспресо
Се вчитува....