3.8 C
Скопје
20:16 - 20 декември, 2024

Свечено ЈАГНЕШКО ПЕЧЕЊЕ: Меко како душа, се топи во уста, еве ги марифетите!

Подгответе го јагнешкото за велигденската трпеза со лук и рузмарин.

Потребни состојки

– 2 кг до 2 ипол јагеншки бут (без коска),

– четвртина чаша сок од лимон,

– 8 ченчиња лук,

– 3 лажици свеж ситно насечкан рузмарин,

– 1 лажица сол и

– 2 лажички мелен бибер.

Подготовка

Вклучете ја рерната да се загрее на 220 степени.

Парчето месо измијте го, исушето го со кујнска салфета, па во него втријте го лимоновиот сок, рамномерно распоредете лук и рузмарин по целата површина на месото, потоа посолете, наросете бибер и ставете го во тава за печење.

Месото печете го во рерна 20 минути, а потоа намалете ја температурата на рерната на 160 степени и продолжете да го печете два до два ипол часа. Основно правило е месото да го печете по 30 минути за секои 450 грама.

По печењето извадете го месото од рерна, завиткајте го со фолија и оставете го да отстои 15 минути пред да го сечете за температурата да се изедначи и соковите да не истечат.

Среќни велигденски празници!

Слични објави

(Фото) Деколтето во преден план: Данијела Димитровска „пука“ од сексапил во целосно бела комбинација

Еспресо

(Фото) Чантата на Јелена Томашевиќ вреди колку зимување на Копаоник: Сите зборуваат за ова модно парче

Еспресо

(Фото) Поранешниот сопруг на Драгана Мирковиќ ужива за сите пари: Чаша бело вино и нереална глетка на убава дестинација

Еспресо

По раскинувањето со Зоран Марјановиќ, Инди откри валкани детали за поранешниот: „Манипулатор кој ми го испра мозокот“

Еспресо

Оваа земја ќе биде засекогаш исфрлена од Евровизија? Има една причина

Еспресо

Разоткриен просекот на оценките на Јована Јеремиќ од факултет: Сакам да ги нервирам квазиинтелектуалците

Еспресо
Се вчитува....