06:10 - 20 декември, 2025

Свечено ЈАГНЕШКО ПЕЧЕЊЕ: Меко како душа, се топи во уста, еве ги марифетите!

Подгответе го јагнешкото за велигденската трпеза со лук и рузмарин.

Потребни состојки

– 2 кг до 2 ипол јагеншки бут (без коска),

– четвртина чаша сок од лимон,

– 8 ченчиња лук,

– 3 лажици свеж ситно насечкан рузмарин,

– 1 лажица сол и

– 2 лажички мелен бибер.

Подготовка

Вклучете ја рерната да се загрее на 220 степени.

Парчето месо измијте го, исушето го со кујнска салфета, па во него втријте го лимоновиот сок, рамномерно распоредете лук и рузмарин по целата површина на месото, потоа посолете, наросете бибер и ставете го во тава за печење.

Месото печете го во рерна 20 минути, а потоа намалете ја температурата на рерната на 160 степени и продолжете да го печете два до два ипол часа. Основно правило е месото да го печете по 30 минути за секои 450 грама.

По печењето извадете го месото од рерна, завиткајте го со фолија и оставете го да отстои 15 минути пред да го сечете за температурата да се изедначи и соковите да не истечат.

Среќни велигденски празници!

Слични објави

Ова се двете работи кои Здравко Чолиќ ги сака пред настап

E.A.

Јована Јеремиќ јавно му се обрати на новото момче: Објави фотографија и најави соочување – „Првпат очи в очи“

E.A.

Мегапопуларниот пејач со сопругата и децата се вселува во нова куќа: Слоба Радановиќ и Јелена поставија 3 елки и голема ѕвезда пред својот дом

E.A.

Ќерката на Дино Дворник по долги години ја откри семејната тајна: : „Татко ми се враќаше дома без пари, станот беше распаднат“

E.A.

Конечно призна! Еве што Јелена строго им забранува на своите ќерки, особено на Атина – ова ќе ги шокира сите

Еспресо

(Фото) Сопругата на Милош Биковиќ сподели бајковита сцена: Синот Василиј ужива во новогодишната магија во домот

Еспресо
Се вчитува....