Кремастиот сос Алфредо е кулинарски сон. Настанал во Рим во 1920 година, а го создал Алфредо ди Лелио. До денес ова е омилениот сос што се додава во многу јадења. Се служи со паста, варен зеленчук, месо на скара.
Еве како се прави сосот Алфредо…
- 2 лажици путер
- 2 чешниња лук (мелен)
- 1 шолја неутрална павлака за готвење
- сол
- бибер
- 1/2 шолја свежо рендан пармезан
Приготвување:
Стопете путер, па во него додајте го мелениот лук. Пропржете малку, па додајте павлака. Додајте сол и бибер, а потоа и пармезан. Промешајте и прелејте го врз пастата.
Изрендајте уште малку пармезан врз шпагетите и уживајте!