Сè започнало кога српскиот тениски ас Новак Ѓоковиќ забележал дека нема сила да го издржи натпреварот, и покрај напорниот тренинг. Тогаш, преку низа тестови и испитувања, било откриено дека тој не поднесува глутен, што значело само едно: питите и печивата не доаѓаа предвид.
Тој природно ги исклучил индустриските слатки од исхраната како нешто нездраво. Истражувајќи и испитувајќи ја исхраната, сфатил дека месото нема да му ја даде потребната сила, а за возврат, ќе го оптовари при варењето – па затоа го исфрлил и месото.
Веганството бил неговиот единствен можен пат на кој веднаш го следела и неговата сопруга Јелена.
Двојката јаде свежо овошје и зеленчук, житарки, мед, јаткасти плодови. Стефан и Тара, нивните деца, имаат иста исхрана, освен кога одат на гости кај своите баби и дедовци – тогаш можат да јадат што сакаат.
Тридневниот план на исхрана на Новак Ѓоковиќ:
Ден 1
Утринска рутина: Ѓоковиќ го започнува денот со чаша топла вода со лимон за детоксикација, по што следува сок од целер богат со хранливи состојки.
Појадок богат со хранливи материи: Неговото мусли е моќен извор на органски состојки, вклучувајќи овес и разни семиња и јаткасти плодови, кои обезбедуваат есенцијални хранливи материи и енергија.
Фокус без глутен: Ручекот и вечерата се состојат од тестенини без глутен, што обезбедува лесен, но исполнет оброк.
Хидратација и детоксикација: Акцент на внесот на вода и храна за детоксикација како што се авокадо и ѓумбир, кои го поддржуваат варењето и целокупното здравје.
Ден 2
Зголемување на енергијата: појадокот вклучува мед за моментален пораст на енергијата и банани со путер од индиски ореви за одржлива енергија.
Сладок деликатес во средината на утрото: тост без глутен со путер од бадеми и мед служи како хранлива ужина без да предизвика пад на шеќерот.
Избалансиран ручек: Содржи разновиден зеленчук и тестенини без глутен за да се обезбеди балансиран внес на витамини, минерали и јаглехидрати.
Грицки богати со хранливи состојки: Плочките од цели зрна со овошје и јаткасти плодови нудат совршена мешавина од протеини, здрави масти и влакна, идеални за ужина во средината на денот.
3 ден
Конзистентна хидратација: Започнете го денот слично како првиот ден со топла вода и зелено смути за да обезбедите хидратација и внес на хранливи материи.
Ужина богата со протеини: Домашниот хумус во комбинација со јаболка нуди комбинација од растителни протеини и влакна, што го прави здрава и задоволувачка ужина.
Свежо и органско: Ручекот и вечерата ја одржуваат темата на свежиот зеленчук и органските состојки, кои се неопходни за одржлива енергија и добро здравје.
Антивоспалителни избори: Состојките како што се ѓумбир и авокадо, вклучени во супите и салатите, се познати по своите антиинфламаторни својства, поддржувајќи ја целокупната благосостојба..
