25 рецепти за 25.000 илјади вкусни и здрави навики со Cooking with Branko.
Кој е за парче од највкусната веган торта без шеќер со малини и крем од мача и малина?
Зарем ќе кажеш не? Секако дека не! Одвој време, земи здив, уживај во сликите и запиши го или зачувај го рецептот за подготовка, советува шеф Бранко Попоски познат како Cooking with Branko.
Потребни состојки:
За долниот дел:
– 150гр. индиски ореви
– 100гр. ореви
– 100гр. бадеми
– 50мл. оризово млеко
– 2 лажици кокосово масло
– Рака сецкани ореви
За филот од мача:
– 150гр. веган маскарпоне
– 2 лажици органска мача
– 2 лажици мед или маџун
За филот од малини:
– 150гр. веган маскарпоне
– Една рака свежи или замрзнати малини
– 2 лажици мед или маџун
За глазура:
– 2 лажици какао
– Веганско чоколадо со стевиа на
– 1 мала лажичка кокосово масло
View this post on Instagram
Начин на подготовка:
За долниот дел:
Во блендер додадете ги сите состојки освен сецканите ореви. Брендирајте додека не добиете кремаста смеса. Смесата поставете ја врз садот обложен со хартија за печење. Притиснете ја убаво и израмнете. Врз смесата додадете ги сецканите ореви. Оставете да се стегне во фрижидер додека се подготвуваат кремовите.
Подготовка на кремот од мача и малина:
Во длабок сад додадете ги посебно состојките за мача кремот и посебно за кремот со малина.
Со миксер матете околу 6 до 7 минути на средна брзина, додека не добиете хомогена и густа крем смеса. Оставете ја смесата од мача и малина да се стегне во фрижидер околу 10 минути. Потоа филувајте врз долниот дел. Прво кремот од мача, потоа кремот од малина. Па повторно вратете во фрижидер.
За глазурата:
Во сад додадете ги кокосовото масло, какаото и чоколадото. Растопете ги убаво. Потоа истурете ги врз филот од малина. Поради ладно_топло чоколадото ќе се стврдне веднаш. Врз чоколадото додадете малини и листови од нане.