12:48 - 5 декември, 2025

Вртена пита со месо и готови кори

Состојки:
500 грама танки готови кори
300 грама мелено месо
1 главица сечкан кромид
1лажичка црн бибер
сол
свеж магдонос
масло за јадење

За наросување на корите:
200 милилитри кисела павлака
1 јајце
100 милилитри масло за јадење
малку прашок за печиво

Подготовка:
Во тава на оган ставете малку масло и во него додајте го ситно исечканиот кромид. Кратко пропржете го кромидот, а потоа во него додајте го и меленото месо. Пржете ги заедно додека целосно не испари течноста. На крај зачинете и тргнете го сега веќе подготвениот фил од оган. Почекајте малку да се излади, а потоа во месото додајте го ситно исечканиот магдонос.
Рерната вклучете ја на 200 степени и подмачкајте ја тавата во која ќе ја печете питата со малку масло за јадење.
Во друг сад, изматете ги јајцето, киселата павлака, маслото за јадење и прашокот за печиво.
На работната површина извадете една кора и попрскајте ја насекаде со смесата за попрскување, а врз неа додајте ја и втората кора. Врз неа ставете малку мелено месо и корите свиткајте ги убаво. Редете ги како вртена пита. Постапката повторувајте ја додека не се потрошат сите кори и филот.
Вака подготвената вртена пита од готови кори со мелено месо, печете ја околу 20 минути.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....