18:56 - 1 април, 2025

Тестенини со печурки и ракчиња

СОСТОЈКИ:
– 250 г јуфки
– 10 лажици путер
– 250 г сечкани свежи печурки
– 450 г сварени ракчиња
– 2 чешниња лук
– 150 г крем сирење
– 2 лажици сечкан свеж магдонос
– 1 лажица сечкан свеж босилек
– 150 мл врела вода
– сол и црн пипер

ПОДГОТОВКА:

Ставете да се загрее вода во сад, посолете ја и откако ќе почне да врие ставете ги тестенините. За тоа време сварете ги ракчињата, па ставете ги да се изладат. Во голем сад истопете 2 лажици путер на средна температура, па додајте ги сечканите печурки да се пржат додека станат меки и кафеави. Зачинете со сол и црн пипер. Тргнете ги во сад печурките, а во тавата ставете да се загрее останатиот путер. Додајте ги толчениот лук, сирењето и зачините. Мешајте постепено иако сирењето можеби ќе се згрутчи. Префрлете ја смесата во блендер, додајте ја водата (може да искористите од водата во која се вареа тестенините) и миксирајте додека добиете хомогена смеса. Префрлете го сосот во сад, додајте ги ракчињата и печурките, промешајте и оставете на тивко да се вари околу 10 минути. Кога ќе биде готово, измешајте го сварените тестенини и сервирајте.

Слични објави

(Фото) Наташа Беквалац на тренинг: Еве како пејачката ја доведува линијата до совршенство

Еспресо

(Фото) Вака Дара Бубамара ја „киднапираше“ песната од евровизиската претставничка на Кипар: На површина испливаа детали!

Еспресо

Љубовницата на Бекам со шокантна исповед: Не бев единствената со која ја изневери Викторија

Еспресо

Ѓани откри дека постара колешка му дала првпат да проба дрога: „Ме фати параноја, беше пекол!“

Еспресо

„Бев катастрофа“: Џина Џиновиќ направи целосна трансформација, го смени личниот опис

Еспресо

(Фото) Тесно здолниште и високи потпетици: Јована Јеремиќ покажа како изгледала пред 11 години

Еспресо
Се вчитува....