Состојки:
За пандишпан:
5 белки
200 грама шеќер
1 лажица алкохолен оцет
2 лажици какао
За прелив:
5 жолчки
300 грама шеќер во прав
100 грама чоколадо за готвење
1 маргарин
2 цели јајца
500 грама исчистени вишни
Подготовка:
Поред да почнете со подготовка на десертот, вклучете ја рерната да се загрева на 200 степени. Белките заедно со шеќерот, какаото и со оцетот убаво изматете ги. Оцетот се додава за да станат белките многу цврсти.
Добиената смеса истурете ја во тава за печење, која претходно сте ја обложиле со хартија за печење.
Кората печете ја неколку минути додека добие цврстина и убава боја.
Шесте жолчки изматете ги со 200 грама шеќер во прав, а потоа ставете ги во метален сад и варете ги на пареа. Потоа додајте го во нив и чоколадото. Откако ќе се стопи и чоколадото, оставете ја смесата да се олади.
Во оладената смеса од жолчки и чоколадо додајте го маргаринот што претходно сте го растопиле и двете цели јајца. Смесата убаво изматете ја, а потоа додајте ги и вишните.
Пандишпанот што веќе е изладен, пресечете го на два дела. Ставете го првиот дел од пандишпанот на сад за декорирање, а врз него истурете го филот. Одозгора ставете ја и втората половина од тестото. На крај декорирајте со чоколадо и со вишни.