11:55 - 5 декември, 2025

Макаронс готови за половина час: Најпрост рецепт за најслатките француски колачиња

Освен што се на изглед убави, овие колачиња се и многу вкусни, а тоа што дополнително ќе ве израдува е што нивната подготовка нема да ви одземе многу време.

Состојки:
4 белки
70 гр шеќер
230 гр шеќер во прав
120 гр мелени бадеми
малку сол
прехранбена боја
фил по желба (какао крем, мармалад, слатка павлака, шлаг крем)

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 150 степени. Белките и шеќерот изматете ги со миксер додека не добиете цврста маса. Потоа додајте ја прехранбената боја и матете уште една минута.

Просејте ги бадемите, шеќерот во прави и солта двапати за да ги отстраните сите можни грутчиња. Постепено и внимателном спојте ги со смесата од белки. Смесата треба да биде мазна и густа и да не се разлева.

Во плех ставете хартија за печење, а потоа со шприц обликувајте смеса во мали топчиња. Печете 15-20 мунути.

Спојувајте по две колачиња и филувајте ги помеѓу. За тоа можете да користите мармалад или слатка павлака, крем, шлаг или обично растопено чколадо.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....