13:58 - 5 декември, 2025

Кој сака крцкава пржена сланина? Еве, неколку начини како да дојдете до посакуваниот изглед и вкус!

Совршена сланина за појадок ќе добиете ако внимавате и на текстурата и на вкусот, а можете да ја приготвите на шпорет, во микробранова или во рерна.

Кој не сака вкусна и крцкава сланина за појадок? Но многу луѓе грешат во начинот на нејзиното приготвување, па не им излегува како што посакувале.

Совршена сланина за појадок ќе добиете ако внимавате и на текстурата и на вкусот, а можете да ја приготвите на шпорет, во микробранова или во рерна.

  • Ако пржите сланина за едно или две лица, земете едно-две парчиња во месара или во маркет. Големите пакувања што нема да ги потрошите само ќе се исушат.
  • За месото и маснотиите во сланините да се испржат рамномерно, мора да бидат на иста температура.
  • Оставете ги парчињата сланина на собна температура 15 минути, бидејќи така подоцна порамномерно ќе се испржат.
  • Никако немојте да натрупувате сланина во тавче, туку редете ги парчињата едно до друго. На сланината и’ треба простор за да се испржи убаво и рамномерно.
  • Пржењето на сланината на превисока температура од самиот почеток може да доведе до тоа да ја препечете.
  • Немојте да ја фрлате маста од сланината, бидејќи е идеална за пржење компири, како додаток во супи или за правење пченкарен леб.
  • Најдоброто тавче за сланина е од лиено железо.
  • Еден слој сланина ставете во ладно тавче, па пржете го на средно низок оган. Така ќе извадите многу маснотии од сланината, а за тоа треба време.
  • Повремено превртувајте ја сланината и оставете ја рамномерно да се пржи.
  • Со оглед на тоа што повеќето тавчиња не загреваат рамномерно, преместете ја сланината на другиот дел од тавчето откако ќе ја превртите.
  • Кога ќе биде готова, префрлете ја на чинија обложена со салвета за да се впијат вишокот маснотии.
  • Сипете ја маста од тавчето во некој сад, најдобро лонче за целосно да се олади.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....