12:41 - 5 декември, 2025

Летна тава од рерна: Тиквички со пармезан и јогурт

Повкусно и не може да биде. Лесно летно главно јадење карактеристично за медитеранската кујна.

Потребни намирници

4 тиквички,

2 млади компири,

200 мл јогурт,

60 грама рендан пармезан,

150 грама димен кашкавал,

малку маслиново масло,

магдонос,

3-4 чешњиња лук,

сол и црн пипер,

доматен сос по желба (може но и не мора).

Подготовка

Измијте ги убаво тиквичките, исечете ги на тенки листови или на тенки кругови, и ставете ги во врела посолена вода да се сварат само 30-на секунди. Извадете ги и исцедете ги од водата.

Тавчето за печење премачкајте го со маслиново масло. Потоа, почнете да ги редите тиквичките – ред тиквички, ред јогурт и ситно исечкан димен кашкавал, ситно исечканото лукче и магдонос, изренданиот (претходно сварен) млад компир. Повторно, врз нив, ред тиквички и останатите намирници. Редете едно врз друго додека имате од материјалот за готвење.

Сосема на крајот ставете го изренданиот пармезан, па зачинете по желба и додадете по желба доматен сос.

Тавчето ставете да се пече 20-на минути во претходно загреана рерна, на температура од 200 степени, се додека пармезанот сосема не се расопи и горниот дел стане малку крцкав.

Сервирајте ја вкусната тава со тиквички со препечен леб.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....