Повкусно и не може да биде. Лесно летно главно јадење карактеристично за медитеранската кујна.
Потребни намирници
4 тиквички,
2 млади компири,
200 мл јогурт,
60 грама рендан пармезан,
150 грама димен кашкавал,
малку маслиново масло,
магдонос,
3-4 чешњиња лук,
сол и црн пипер,
доматен сос по желба (може но и не мора).
Подготовка
Измијте ги убаво тиквичките, исечете ги на тенки листови или на тенки кругови, и ставете ги во врела посолена вода да се сварат само 30-на секунди. Извадете ги и исцедете ги од водата.
Тавчето за печење премачкајте го со маслиново масло. Потоа, почнете да ги редите тиквичките – ред тиквички, ред јогурт и ситно исечкан димен кашкавал, ситно исечканото лукче и магдонос, изренданиот (претходно сварен) млад компир. Повторно, врз нив, ред тиквички и останатите намирници. Редете едно врз друго додека имате од материјалот за готвење.
Сосема на крајот ставете го изренданиот пармезан, па зачинете по желба и додадете по желба доматен сос.
Тавчето ставете да се пече 20-на минути во претходно загреана рерна, на температура од 200 степени, се додека пармезанот сосема не се расопи и горниот дел стане малку крцкав.
Сервирајте ја вкусната тава со тиквички со препечен леб.