Состојки:
5 јајца
180 г шеќер
малку ванила во прав, екстракт или ванилин шеќер
125 мл масло
300 г брашно
1 пакување прашок за печиво
100 г мелени ореви или лешници
1 полна лажица какао
За кремот
400 г посно сирење (може да користите и свежо сирење и 3-4 лажици млеко)
2 јајца
120 г шеќер во прав
1 пакување пудинг од ванила или 40 г густин
Подготовка:
Изматете ги јајцата и шеќерот додека не добиете кремава смеса. Постепено додавајте ги маслото и млекото.
Измешајте брашно, прашок за печиво и какао и ставете ги во смесата од јајца и шеќер. Измешајте ги рачно, со маталка. На крај, додајте и ореви.
Ставете го тестото во плех со големина 38х30 сантиметри обложен со хартија за печење.
Изматете ги сите состојки и ставете ги во шприц за десерти. Направете мало дупче (околу еден сантиметар), бидејќи смесата е мошне течна, па полесно ќе ја нанесувате со ќесичка со помал отвор. Направете дијагонални линии на испеченото тесто.
Печете го колачот на 175 степени во загреана рерна околу 30 минути.