Сигурно досега честопати ви се случило да јадете, но само по неколку часови повторно да чувствувате неконтролирана потреба за внес на нова храна. Причина за ваквата состојба можат да бидат повеќе фактори, од кои највлијателен би бил стресот, односно доколку во даден момент имате поголеми стресни ситуации во животот, во тој случај телото во храната може да „бара своевидна утеха“, велат нутриционистите.
Добро е да знаете и дека чувството на ситост веднаш по оброкот, не зависи секогаш од тоа колку изедениот оброк содржел калории. Во поголемиот број случаи луѓето откако ќе јадат, не чувствуваат глад во просек од 4 до 5 часа, но има и такви што за само неколку минути посегнуваат по нова храна.
Главни причини
Доколку некогаш претходно сте се нашле во оваа ситуација, најверојатно сте се прашале зошто на вашиот организам му треба толкаво количество храна за да ја намали желбата за јадење. За утеха, огромен број луѓе го имаат овој проблем и не сте единствени.
Според нутриционистите, проблемот околу неконтролираното чувство на глад, зависи од храната што сте ја јаделе, но и од тоа дали сте физички или психички уморни. Па така, за чувството и потребата за дополнителен внес на храна, може да придонесува брзиот метаболизам, но и хроничниот стрес.
Брз метаболизам
Токму поради различниот метаболизам, нашите тела се различни и во нив различно се разложува храната, а како последица на тоа и различно се исфрлаат непотребните материи од организмот. Покрај тоа, интересно е да се напомене и дека намирниците на кои им е потребно подолго време да се разложат, нè прават подолго време сити.
Доколку јадете храна што многу брзо се вари, како што се макароните, јуфките и слични јадења на база на тесто, немојте да се изненадите доколку по еден или два часа повторно чувствувате глад. Колку често ќе чувствувате глад во текот на денот зависи од тоа колку всушност оброкот содржи во себе растителни влакна, масти и протеини.
Нутриционистите во обид да го намалат чувството на глад кај луѓето што имаат брз метаболизам и на тој начин да спречат тие да се здебелат, препорачуваат секојдневно да се јаде храна што спаѓа во т.н. „тројство на ситост“, односно храна што изобилува со влакна, протеини и здрави масти.
Растителните влакна ги има во овошјето, зеленчукот како и во житата направени од цели зрна. Протеините, пак, ги има во семињата и во млечните производи, а здравите масти ги има во оревите, авокадото и маслиновото масло.
Недоволен внес на вода во телото
Покрај брзиот метаболизам, вие постојано можете да имате чувство на глад и поради малото количество вода што ја внесувате во вашиот организам во текот на едно деноноќие. Тоа е така затоа што нашето тело чувството на жед може да го препознава како чувство на глад.
Континуиран стрес
Како трета причина поради која чувствувате потреба за храна без навистина да имате реална потреба за тоа е доколку сте под стрес. Понекогаш кога луѓето чувствуваат вознемиреност, посегнуваат по храна во обид да си ја намалат тагата. Од друга страна, пак, потребата за храна постојано ќе биде присутна и доколку прескокнувате оброци. Доколку на телото во текот на денот не му давате храна, по првиот оброк нема да ја задоволите потребната количина хранливи материи потребни во период од 24 часа, па телото по половина час може повторно да посака нова храна. На тој начин постојат големи шанси да дојде до прејадување.