20.8 C
Скопје
04:50 - 15 јули, 2024

Ноќе често одите во тоалет? Проверете дали има место за паника

Колку често се будите ноќе и одите до тоалет? Ако тоа постојано ви се случува, а понекогаш и повеќепати во текот на ноќта, тоа е проблем – не само што ви се нарушува сонот и биоритамот, туку постојаното ноќно мокрење (ноктурија) може да биде штетно и за нашите внатрешни органи.

До претерано ноќно мокрење може да дојде поради големо консумирање течности, но и поради здравствени проблеми.

Истражувањата на европското кардиолошко друштво тврдат дека зачестеното мокрење во текот на ноќта би можело да биде индикатор на високиот крвен притисок. На врската меѓу хипертензијата и ноктуријата можат да влијаат бројни фактори како што е начинот на живот, внесувањето на сол и генетиката.

Освен повишен крвен притисок, како причина за ноќното мокрење можат да бидат и следниве фактори:

– Внесување голема количина вода пред спиење.

– Пиење кафе и алкохол пред одење во кревет.

– Недостаток на хормони – со стареењето доаѓа до природна загуба на антидиуретскиот хормон, кој помага на бубрезите да го контролираат нивото на течност. Колку помалку хормони произведува телото, толку е почеста потребата од мокрење.

– Инфекција – освен зачестеното мокрење, може да осетите и пецкање, болки и слабо крварење. Доколку ги имате овие симптоми, задолжително посетете лекар.

– Дијабетес – кај заболените од дијабетес телото може да го зголеми производството на урина за да го отстрани вишокот на шеќер во крвта. Иако мокрењето е почесто дење, може да ве разбуди и во текот на ноќта.

– Полова болест – некои полово преносливи болести како што се гонореја и хламидија, можат да предизвикаат често мокрење.

– Зголемување на јајниците или матката – многу заболувања можат да предизвикаат зголемување на матката и на јајниците како што се полипите, цистите, ракот. Проширувањето на органите создава притисок на бешиката и поради тоа често чувствувате потреба да одите во тоалет.

Слични објави

(Фото) Клиника „Жан Митрев“ се проширува со оддел стоматологија и нови услуги во центарот за естетска дерматологија

jasmina.kantardzieva

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Сè што треба да знаете за миоми на матката

еспресо

Откриен незгоден ефект од скапиот лек за слабеење Оземпик: „Ниедна ѕвезда не сака да зборува за тоа“

еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Уникондиларна ендопротеза на колено

Скрининг за карцином на грлото на матката, ХПВ типизација или ПАП тест?

еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Минимално инвазивен ласерски третман на враснато влакно

еспресо
Се вчитува....