Во 100 грама авокадо има 160 калории, а богат извор е на витамините А, Д, Б12 и Ц, како и на калиум и калциум. Маслото од авокадо може да се нарече „омекнувач на кожата“, и како такво може да се користи за многу кожни болести, од егзема до дерматитис. Бидејќи содржи многу маснотии, авокадото е препорачливо да го користите заедно со оброци кои не содржат други богати извори на маснотии. На пример, за да го намалите ризикот од остеопороза, можете само да го изгмечите авокадото и да го додадете во јогурт или на немасно сирење.
За здраво срце. Редовното консумирање бета ситостерол и други растителни ситостероли го одржува нивото на холестерол во крвта. Авокадото ја има оваа состојка во изобилство. Aвокадото може да го намали и нивото на лошиот холестерол.
Помага и при слабеењето. Изобилува со диетални влакна, кои можат да помогнат во слабеењето, како и да влијаат на нивоата на шеќерот во крвта. Во 100 грама авокадо, има 7 грама влакна, што сочинува дури 27 отсто од препорачаната дневна количина.
Истражувањето објавено од Американското здружение на нутриционистички науки покажало дека авокадото и маслото од авокадо му помагаат на телото подобро и повеќе да ги апсорбира хранливите материи од другите овошја и зеленчуци. Додавањето авокадо или масло во салатите и сосовите ја зголемува апсорпцијата на антиоксидантите, пред сѐ, на каротеноидите, фитонутриентите. Намирницитe што содржат каротеноиди се најчесто со портокалова и зелена боја, а имаат благотворно влијание на здравјето на очите.
Од мноштвото плодови на пазарот, изберете го најдобриот! Земете го авокадото в рака – ако ја чувствувате неговата тежина, тоа значи дека е зрело. Нежно притиснете го – зрелиот плод мора да биде цврст со само мало попуштање. Проверете ја текстурата на кожата – таа мора да биде затегната, без вдлабнатини. Зрелиот плод од авокадо има темна нијанса, прошарен со зелени делови. Ако дома имате плод кој не е целосно зрел, ставете го во хартиено ќесе 2-5 дена. Додадете една банана или јаболко за да го забрзате процесот на зреење.