16.8 C
Скопје
14:29 - 31 март, 2025

Авокадото помага при дерматитис, срцеви заболувања… Како да го изберете најдобриот плод?

Во 100 грама авокадо има 160 калории, а богат извор е на витамините А, Д, Б12 и Ц, како и на калиум и калциум. Маслото од авокадо може да се нарече „омекнувач на кожата“, и како такво може да се користи за многу кожни болести, од егзема до дерматитис. Бидејќи содржи многу маснотии, авокадото е препорачливо да го користите заедно со оброци кои не содржат други богати извори на маснотии. На пример, за да го намалите ризикот од остеопороза, можете само да го изгмечите авокадото и да го додадете во јогурт или на немасно сирење.

За здраво срце. Редовното консумирање бета ситостерол и други растителни ситостероли го одржува нивото на холестерол во крвта. Авокадото ја има оваа состојка во изобилство. Aвокадото може да го намали и нивото на лошиот холестерол.

Помага и при слабеењето. Изобилува со диетални влакна, кои можат да помогнат во слабеењето, како и да влијаат на нивоата на шеќерот во крвта. Во 100 грама авокадо, има 7 грама влакна, што сочинува дури 27 отсто од препорачаната дневна количина.

Истражувањето објавено од Американското здружение на нутриционистички науки покажало дека авокадото и маслото од авокадо му помагаат на телото подобро и повеќе да ги апсорбира хранливите материи од другите овошја и зеленчуци. Додавањето авокадо или масло во салатите и сосовите ја зголемува апсорпцијата на антиоксидантите, пред сѐ, на каротеноидите, фитонутриентите. Намирницитe што содржат каротеноиди се најчесто со портокалова и зелена боја, а имаат благотворно влијание на здравјето на очите.

Од мноштвото плодови на пазарот, изберете го најдобриот! Земете го авокадото в рака – ако ја чувствувате неговата тежина, тоа значи дека е зрело. Нежно притиснете го – зрелиот плод мора да биде цврст со само мало попуштање. Проверете ја текстурата на кожата – таа мора да биде затегната, без вдлабнатини. Зрелиот плод од авокадо има темна нијанса, прошарен со зелени делови. Ако дома имате плод кој не е целосно зрел, ставете го во хартиено ќесе 2-5 дена. Додадете една банана или јаболко за да го забрзате процесот на зреење.

Слични објави

Раскинувањето ѝ го скрши срцето на Рада Манојловиќ: „Не станав од кревет, сестра ми ми носеше храна“

Еспресо

(Фото+видео) Голема прослава за роденденот на Виктор Живојиновиќ: Брена запеа, пристигна торта со огномет, „падна“ и бакнеж со неговата девојка

Еспресо

(Видео) Фрлиле солзавец на настапот на Теодора Џехверовиќ, пејачката проговори: Се исплашив

Еспресо

Почина Маринко Колнаго, основачот на „Нови фосили“

Еспресо

(Фото) Цеца на концертот пристигна со бесен автомобил, платила 120.000 евра за луксузното возило: Сите очи свперени во новиот имиџ на пејачката

Еспресо

(Фото) Душко Тошиќ отпатува со ќерките надвор од Србија: Ги однесе на омиленото место на Карлеуша

Еспресо
Се вчитува....