16:46 - 12 декември, 2025

За слава: Риба во сол по рецепт на Зорица Брунклик со само 3 состојки, а гостите ќе бидат воодушевени!

Рецептот на српската пејачка Зорица Брунклик за риба во сол е идеален не само за време на постите, туку и за празничната трпеза или кога сакате да приготвите нешто специјално за најблиските.

Риба во сол по рецепт на Зорица Брунклик е доказ дека едноставните јадења можат да бидат вистинско гурманско задоволство. Со љубов кон храната, внимателно избрани состојки и медитерански шмек, ова јадење ќе го воодушеви вашето непце и сите околу трпезата.

Имено, меѓу многуте јадења што популарната пејачка ги приготвува за семејството, една посебна комбинација ги освојува сите – бранцин приготвен на здрав и специјален начин.

Овој рецепт е популарен поради едноставната подготовка и извонредниот вкус кој ги задоволува и најпребирливите гурмани. Филозофијата на Зорица во кујната е едноставна и елегантна – достапни, но софистицирани рецепти, совршени за сите пригоди.

Состојки за бранцин во сол:

  • 1,5 кг бранцин
  • 2 кг крупна морска сол
  • 1 лимон и 1 портокал, сечкани на кругови
  • 2 чешниња лук, малку магдонос или рузмарин
  • 50 мл течност од конзервирани леблебија

Подготовка: 

Рибата темелно исушете ја со кујнска крпа и посолете ја однатре.

Наполнете ја со кругови лимон и портокал, лук и зачини по вкус.

Течноста од конзервираната леблебија измешајте ја со крупната морска сол додека добиете влажна песочна смеса.

Во плех ставете половина од солта (слој од околу 1 см), на неа внимателно поставете ја рибата, а потоа покријте ја со преостанатата сол за да биде целосно опкружена.

Печете во претходно загреана рерна на 180–200 степени Целзиусови околу 60 минути. За поголеми риби, продолжете го времето за печење.

По печењето, внимателно скршете ја кората од солта, исчистете ја рибата и премачкајте ја со маслиново масло за дополнителен сјај.

Идеален прилог:

Кромид исечкан на кругови

Блитва сечкана на ленти, зачинета со лук, маслиново масло, лимонов сок и свеж босилек

Овој едноставен, но елегантен прилог совршено се надополнува со вкусот на морската риба и го прави секој залак посебен.

Слични објави

„Кралицата“ на пластичните операции почина на 33 години, по пад од балкон во Тајланд

Еспресо

(Видео) Жешки кадри: Дара Бубамара ужива со 24 години помладиот дечко во Дубаи

Еспресо

Седум години твоето име е молитва: Андријана Јаневска е неутешна

msp-admin

„Ми беше потребна стручна помош“: Марија Микиќ за првпат проговори за пропаѓањето на нејзиниот брак

Еспресо

Земам бакшиш колку четири просечни плати за една вечер: Фолк-пејачката се отвори

msp-admin

(Фото) Огњен Амиџиќ непрепознатлив! Водителот во опуштено издание, еве со кого се дружи додека ја чека приновата

Еспресо
Се вчитува....