Славата на семејството Ѓоковиќ е Св. Архангел Михаил.
Утре се празнува овој светец во семејството Ѓоковиќ и многу други православни верници. Подготовките за овој значаен ден во домот на Дијана Ѓоковиќ веќе започнаа, а таа е главниот организатор кога е во прашање празничната трпеза.
View this post on Instagram
И додека професионалните готвачи се грижат за подготовка на храната, кога е во прашање славска пченица, Дијана како домаќинка сама ја подготвува.
Ви нудиме рецепт за славска пченица со една посебна состојка што прави совршен вкус.
Славата на семејството Ѓоковиќ не поминува без оваа славска пченица.
Состојки:
500 грама бела пченица
400 грама шеќер
400 грама мелени ореви
2 кесички ванилин шеќер
1/2 морско оревче
Половина килограм бела пченица ставете ја тенџере и покријте ја со вода, па оставете ја преку ноќ. Следниот ден, потопената пченица измијте ја во неколку води, за да се отстрани нечистотијата и добро сварете ја. Кога ќе се свари пченицата, оставете ја да се излади и додека е млака, процедете ја, но не ја плакнете. Тоа е една од тајните, пченичниот скроб треба да остане во зрното. Кога ќе го просеете зрното, додека е уште топло, измелете го во блендер, повеќенаменски процесор за храна или на мелница за месо. Не треба да се меле многу ситно, подобро е пченицата да се сомеле погрубо, тоа е втората тајна од најдобриот рецепт за славската пченица. Дијана на крајот ја пченицата посипува со ореви.