Маџунот е традиционален и национален македонски производ (природен засладува). Се добива од висококвалитетни бели и црвени сорти грозје. Овој производ кој што се употребува како храна, се повеќе се бара и како лек. Тој е природен антиоксиданс, содржи гроздов шеќер (гликоза и фруктоза), богат е со хидросолубилни витамини (В1, В2, Б6 и C), минерали (K, Na, Ca, P, Fe), танински материи, флавоноиди и органски киселини.
ПОДГОТОВКА
За подготовка на една тегла 100% природен маџун е потребно околу 6 до 6 и пол кг. грозје (бело или црно грозје).
Начин на подготовка:
Грозјето се гмечи низ машинка за мелење на месо или ако станува збор за голема количина може и од машинка за мелење грозје за вино, таканаречена муљача. Доколку немате ни машина за месо ни муљача, згмечето го грозјето со раце да излезе сокот или пројдете го низ соковник. За маџунот е потребно само сокот од грозЈето, не лушпите и семките.
Сокот од грозјето исцедете го низ газа или цедилка за да не ви останат семки или лушпи од грозје. Сокот ставете го во тенџере на оган или во шерпа на ќумбе и варете го додека да се згусне. Ќе внимавате да не ви загори.
Грозјето е богато со шеќер, и може да карамелизира ако го заборавите. Затоа требА да внимавате во подготовката.
Маџунот се става во топли тегли или шишиња кои се редат едно до друго и се остава да се олади. Покријте ги со крпа и ставете ги во ладна и темна соба. Се користи како засладувач во чај, кафе, сок, слатки, торти, смудиња и слично.