Ајварот кој Нада Топчагиќ го прави веќе 35 години, зазема посебно место – и тоа не само меѓу фановите, туку и меѓу колегите од естрадата.
Пејачката не отстапува од својот рецепт, а резултатот е ајвар, кој, како што вели, „никогаш не се расипал“.
„Сите ми се смееја и ме нарекуваа ајварка, а денес сите се однесуваат како добри жени и домаќинки, па прават зимница и ајвар, и уште се сликаат и ги праќаат сликите во медиумите. Денес, сите се ајварки.“
„За мене, ајварот е сериозна работа. Тоа не е јадење, тоа е обврска“, рече Нада, опишувајќи како изгледаат есенските денови во нејзиниот дом.
Нада строго се грижи за хигиената при подготовката на зимницата, но на специфичен начин:
„Рацете се мијат исклучиво со сода бикарбона, а не со детергенти. Не сакам хемикалиите да го расипат вкусот или здравјето. Содата отстранува сè, а природна е.“
Според неа, теглите се чистат со четки, се мијат во топла вода и се сушат во рерна. Важно е да не се користи тегла додека не се исуши целосно.
При подготовка на ајвар, секој чекор е важен – особено изборот и печењето на пиперките.

„Ги бирам пиперките како да ги подготвувам за натпревар. Секоја ја мијам, ја проверувам, ја чистам, ја печам додека не поцрни колку што треба, за да се лупи лесно…“
Сите го фалат Ајварот Нада Топчагиќ поради неговиот доследен квалитет низ децениите, а клучната разлика е во завршната фаза од подготовката.
„Кога ќе го сварам ајварот, го истурам во тегли додека е сè уште врел. И тоа до врвот, толку што капакот едвај се затвора. Потоа ја завиткувам секоја тегла во крпи и ги редам во корпа завиткана во ќебе.“
Таа верува дека задржувањето на топлината е клучно за зачувување на вкусот и текстурата:
„Топлината мора да се задржи. Тоа е она што го зачувува ајварот, го прави густ, полн и траен. Една баба ми го кажа тој трик одамна и не постои во книгите за готвење. Тоа се пренесува со шепот“, заклучува пејачката со насмевка.
