Кога ќе се спомне руска кујна нешто што прво ви доаѓа на ум е руската салата која е особено популарна во овој период. Типично за руската кујна е што изобилува со богатство од рецепти чии главни состојки се риба, живина, печурки, шумски бобинки и мед во десертите.
Денес се одлучивме за уште еден традиционален руски рецепт , а тоа е популарната руска пита со јаболка која е одлична за овие престојни празнични денови. Супер брза за подготовка и многу вкусна.
Состав:
· 5-6 поголеми јаболка
· 3 јајца
· 200 гр. шеќер
· 1 мала лажичка екстракт од ванила
· 125 гр. брашно
· 1 мала лажичка цимет
· 3 лажички шеќер во прав за декор
Подготовка:
Во подлабок сад ставете ги јајцата и шеќерот и изматате ги со миксер додека не добиете убава и густа смеса, а потоа додадете ја ванилата и брашното, па повторно изматете со миксер уште неколку минути.
Излупете ги јаболката, убаво исчистете ги од семки и исечете ги на покрупни коцки кои ќе ги поставите директно во тавата обложета со хартија.
Врз јаболката прелијте ја смеса и ставете ја тавата да се пече од 55-60 минути во претходно загреана рерна на 170C.
Откако убаво ќе се испече оставете ја да се олади и послужете.
Добар апетит!