Подгответе ја највкусната зимница, но не заборавајќи на лутеницата со модар патлиџан.
Од намирници потребни се – 2 кг црвени пиперки, 2 кг модар патлиџан, 5 лути феферончиња, 250 мл сончогледово масло, 10 чешниња лукче, 50 грама шеќер, 150 мл јаболков оцет, сол (по желба).
Модрите патлиџани излупете ги и оставете ги во врела вода, исцедете ги и оставете да се сушат.
Пиперките и лутите феферони добро измијте ги и избришете ги. Печете ги со повремено вртење во рерна на 200 степени. Кога ќе се испечат, ставете ги во стаклен сад и прекријте ги со крпа.
Во сад со половина од количината масло додадете ги модрите домати и мешајте додека не омекнат. Пиперките излупете ги и исечкајте ги. И нив додадете ги. Потоа, додадете ги шеќерот, оцетот, лукот, солта и остатокот од маслото и продолжете да мешате кратко.
Откако смесата ќе се излади, претурете ја во чисти тегли.