17:26 - 5 декември, 2025

Поради недостаток на витамин Е имунитетот слабее, има повеќе инфекции и тумори

Тој е еден од најсилните антиоксиданти генерално и можеби и најпознат токму по своето антиоксидативно дејство и способност, благодарение на способноста на ензимот карнозин да ги уништува штетните слободни радикали што можат да го уништат генетскиот материјал.

Витаминот Е е вклучен во речиси 200 биохемиски процеси во човечкото тело и е еден од оние без кои имунитетот не може да функционира добро. Како и витаминот Ц, и ова е моќен антиоксидант кој учествува во заштитата на клеточните обвивки од дејствувањето на слободните радикали, а исклучително важна е и неговата способност во регулирањето на имунолошките функции.

Слабеење на организмот

Кај недостатокот на витаминот Е, имунитетот на организмот ослабува, што е поврзано со зголемениот број на заразните болести и поголемата инциденца на туморите. Препорачаната дневна доза на витамин Е е 15 мг (во форма на алфа-токоферол), но терапевтските дози се многу поголеми и не можат да се постигнат со исхраната, туку и со суплементите.

Горната граница на дневно внесување е 1.000 мг. Но дека повеќе не мора да значи и подобро, покажува истражувањето на Универзитетот „Тафтс“. Следена е инциденцата на инфекции во домовите за стари лица, каде што превентивно се применувал витаминот Е. Дозата од 200 мг се покажала како идеална, а поголемите дози не го зголемиле заштитниот ефект.

Добри прехранбени извори на витамин Е се јаткастите плодови (ореви, бадеми, лешници) и семките, зеленчукот, растителните масла: семки од сончоглед (30 г = 7,4 мг), бадеми (30 г = 7,3 мг), лешници (30 г = 4,3 мг), кикирики (30 г = 2,2 мг), бразилски ореви (30 г = 1,6 мг), спанаќ (половина чаша = 1,9 мг), авокадо (половина плод = 2,1 мг), пире од домати (четвртина шолја = 2,8 мг).
Ниското ниво на витамин Е може да доведе до слабост во мускулите, тешкотии во координацијата и одењето, вкочанетост и пецкање, влошување на видот, проблеми со имунитетот, неплодност …
Недостатокот на витамин Е е редок кај здравите луѓе, особено ако тие консумираат медитеранска исхрана, која ги обезбедува неговите потребните количини.

Против формирање тромб

Витаминот Е е многу ефикасен антитромбин, бидејќи го спречува згрутчувањето на крвта и на тој начин спречува формирање на тромбови. Покрај тоа, ја спречува оксидацијата на хормонот на хипофизата и надбубрежните жлезди и го подобрува правилното функционирање на линоленската киселина, незаситена масна киселина.

Негова придобивка е и тоа што го подобрува излачувањето на урината и на тој начин им помага на срцевите пациенти кои страдаат од таложење на вода во телото, а добро е да се знае и дека го подобрува видот кај луѓето на средна возраст. Истражувањата исто така покажаа дека ја подобрува состојбата кај синдромот на немирни нозе и ги ублажува болките во екстремитетите.

Исто така, докажано е и дека суплементацијата со витаминот Е може да помогне во постигнувањето на поголема дебелина на ендометриумот кај жените кај кои ендометриумот е потенок од 10 мм, со што се зголемуваат шансите за зачнување. Витаминот Е ја зголемува и подвижноста и здравјето на сперматозоидите.

Слични објави

„Беше прашање на живот или смрт“: На таткото на Меган Маркл му ја ампутирале ногата!

Еспресо

Нови детали од разводот: Ана Ивановиќ и Бастијан не сакаат да се сретнат по никоја цена!

Еспресо

Халид Муслимовиќ пред самиот концерт завршил на инфузија! Еве што му се случило…

Еспресо

Саша Ковачевиќ ја разоткри Емина Јаховиќ! Ваков лут поради нејзината лага досега не сте го виделе!

Еспресо

(Фото) Димитар и Маја како деца останаа без татко во Битола, ова жена ги одгледа: Денеска на посебен начин ѝ заблагодарија

Еспресо

(Видео) И небото „заплака“: Познатиот музичар ја отсвири најтажната балада на гробот на Џеј Рамадановски на дожд

Еспресо
Се вчитува....