За правилен раст и развој на децата, најважна е храната. Токму затоа родителите треба да ѝ посветуваат должно внимание, притоа постојано надгледувајќи ги сопствените деца што јадат во текот на денот.
Покрај тоа, здравите навики, кога станува збор за различните видови храна, се градат од мали нозе. Храната што се наоѓа на дневното мени на едно дете додека тоа расте и се развива, многу веројатно е дека истиот тип храна ќе го консумира и понатаму во текот на животот. Така, децата што јадат здрава храна, најверојатно и кога ќе станат возрасни личности ќе се придржуваат кон истиот тип исхрана, спротивно од оние што од најмала возраст јадат храна богата со масти и шеќери. Ваквите деца најверојатно ќе пораснат во личности кои ќе консумираат нездрава храна и без исклучок ќе пијат штетни напитоци.
Иако речиси секој родител постојано на ум ги има ваквите податоци, сепак поради недостиг на доволно време за подготовка на вкусни домашни оброци подготвени од здрава храна, неретко се одлучуваат на децата да им понудат да јадат храна подготвена набрзина.
Ист случај е и со барањата на децата да јадат нездрава храна како последица на многубројните производи во маркетите што знаат да им привлечат внимание, а се исклучително штетни по здравјето. Такви производи се смоките, чипсовите, лижавчињата, шеќерната волна…
Чипс и смоки
Чипсот и смоките во својот состав содржат поголеми количества сол, потоа масти, потенцијалната алергена намирница, а тоа се кикириките, како и најразлични зачини и додатоци што имаат за цел да го засилат вкусот.
Мајонез
Мајонезот не е препорачливо да се јаде, а особено тоа важи за децата што се во фаза на раст и развој. Мајонезот во својот состав содржи свежи жолчки и поголемо количество масло, но може да содржи и скроб и зачини, во зависност од типот на производот.
Виршли
Ниту една намирница што е произведена во сувомеснатата индустрија не е препорачливо да биде дел од храната на децата. Сепак, како најштетен сувомесен производ се смета виршлата, која пак, од друга страна, поради својата достапна цена е меѓу најконсумираните производи кај нас. Виршлата се прави од остатоците од свинско или телешко месо, а во последно време и од пилешко месо. Во неа се ставаат масни остатоци и сврзни ткива, убаво измешани со многу зачини и додатоци, кои на финалниот производ треба да му дадат убав и привлечен вкус, но и добар изглед, за да се одлучи купувачот да ги купи.
Паштета
И паштетата треба да се избегнува да им се дава на децата бидејќи се подготвува на сличен начин и од слични производи како виршлата.
Благо
Рафинираниот бел шеќер, на телото не му дава ниту еден корисен нутритиент. Сахарозата што е составен дел од намирниците какви што се чоколадите, колачите, тортите, но и во газираните пијалаци, треба да се избегнува колку што е можно повеќе. Лошата вест е и тоа што ваквиот вид шеќер се наоѓа и во некои производи за кои милсиме дека го нема. Такви се житата што ги јадеме за појадок, тестото, овошните јогурти, конзервираното овошје, готовите супи, но и кечапот.