-0.2 C
Скопје
11:07 - 18 јануари, 2025

КАКО ДА ИСПЕЧЕТЕ ПИПЕРКИ ВО СТАН: Има само еден начин кој нема да зачади сè

Пиперки печени

Печењето пиперки може да биде голема работа, особено затоа што целата кујна се валка, а куќата мириса на чад со денови. Најдобро решение би било – на старомоден начин – пампурче во дворот, за да не се поти домаќинката, а пиперките да се печат тивко за да се зачуваат што е можно повеќе витамини.

Кој има тераса, може да организира модерна верзија на оваа активност во градот. Се разбира, не мислиме да го извадите целиот шпорет од кујната, туку да набавите лесна електрична скара што ќе ја вклучите земајќи ги предвид сите безбедносни мерки. Таквите скари на дното имаат подлабок сад што личи на плех за печење, кој треба да се наполни со ладна вода до ознаката на производителот на скарата. Мора да го направите ова додека скарата сè уште не е вклучена и постојано внимавајте нивото на водата да не падне под минималната граница.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dori (@kitchenwitch423)

Наредете ги измиените и исушени пиперки на решетката од скарата, па печете ги рамномерно, вртејќи ги така што ќе бидат „изгорени“ од сите страни. Водата во садот под решетката драстично го намалува чадот, така што ниту вашите соседи ниту вие нема да имате црвени очи по петнаесет минути од оваа кулинарска акција.

Исто така, не е неопходно да се изберат најрамните (па дури и најскапите) пиперки за печење на пазарот, бидејќи скарата е попрактична од рамниот пампур. Секоја пиперка се пече на неа, дури и кривата.

Конечно, благодарение на испарувањето на водата, пиперката ќе го задржи својот вкус и тело дури и кога ќе ја печете. Запомнете, целта не е да ја „земете нејзината душа“ убивајќи ја додека не изгори, туку само да ја изгорите кожата за убаво и лесно да се олупи за понатамошна подготовка. Завиткајте ги пиперките во сад со дебело дно, покријте и ставете влажна кујнска крпа над капакот. Откако ќе се испечат сите, оставете ги да стојат во тоа јадење додека не се изладат доволно за да можете да ги излупите или да ги спакувате неизлупени во замрзнувач.

Извор: „lepa&srecna“

Слични објави

Сандра инсистира: Поранешната сопруга на Милан Калиниќ го поканила на ручек, а дали тој прифатил?

Еспресо

(Фото) Совршено утро во кревет на Тајланд, снаата на Брена откри дека Виктор ја третира како кралица: „Љубовта на мојот живот“

Еспресо

Хороскоп за 18 јануари: Јарците не знаат кај им е главата, Рибите ќе ја променат работата, а вие?

apostolova

(Фото) Сите на куп: Драгана Мирковиќ со децата и снаата ужива во луксузот на Дубаи

Еспресо

(Видео) Секогаш насмеана и згодна: Лила Филиповска се присети како изгледала низ времето

Еспресо

Јелена Карлеуша призна, повеќе не ги крие чувствата кон кошаркарот: „Многу ми се допаѓа…“

Еспресо
Се вчитува....