Цвеќето не мора да бидат единствената декорација на вашата градина. Засадете си зачини.
Босилек
Босилекот или кралската трева е поврзана со различни култури и верувања. Кај нас се користи за осветување вода во црквата. Античките Грци го сметале босилекот за крал на зачините, а постои верување дека растел на местото каде што царицата Елена и царот Константин го нашле крстот на кој бил распнат Исус. Симболот на босилекот е и добредојде, па добро е да го засадите на креветите на влезот во дворот, односно во жардиниерите пред влезната врата.
Според легендата, Богородица најмногу од сите цвеќиња го сакала босилекот.
Босилекот е природен антибиотик, ги штити срцето и крвните садови, моќен антиоксиданс е, го зајакнува имунитетот, помага во борбата против инфекциите…
За добро здравје, препорачливо е да јадете колку што е можно повеќе свеж босилек како додаток во салатите. Чајот од босилек е одличен лек против првите симптоми на грип или настинка. Инхалирање над чајот од босилек ги лечи воспалените синуси.
За одгледување на босилек ви треба многу вода, сонце и топлина и пропустлива почва. Кон крајот на февруари и почетокот на март, босилек се сее во саксии. Потребна е топлина за да никне и тоа до 15 Целзиусови степени.
Босилекот се пресадува во мај и може да се одгледува во посебни саксии или директно во градината. Многу луѓе го користат како декоративно растение.
Рузмарин
Нашата култура и традиција го поврзуваат рузмаринот со среќни настани како што е свадбата. Гостите на свадбата биле украсени со свежо гранче од рузмарин. Рузмаринот е дрвена, повеќегодишна билка и може да се размножува со вкоренети гранчиња. За негово одгледување, потребено ви е многу сонце, пропустлива почва и редовно наводнување. Иако сака топлина, рузмарин ќе преживее и сурова зима. Регулирајте го редовно и уживајте во неговиот прекрасен цвет.
Рузмаринот ги лечи скоро сите болести: се користи како аналгетик, опушта и смирува, одлична храна е за мозокот (ги стимулира креативноста и продуктивноста), се користи против замор и стрес, ја стимулира циркулацијата.
Може да се користи и во храната. Оние што го пробале, не можат да замислат печен компир без гранче рузмарин. Оваа зачинска билка оди добро со јагнешко месо или риба, а чајот од рузмарин има корисен ефект врз нервниот систем.
Магдонос
Додаток на скоро секое јадење, дефинитивно е магдоносот. Некои научни истражувања велат дека магдоносот го спречува карциномот, дека е одличен антиоксиданс, го штити срцето и е одлична заштита од ревматоиден артритис.
Најдобар ефект се добива при јадење свеж магдонос со салати. Сепак, домашната пилешка супа не може да се замисли без китка свеж магдонос, што го подобрува нејзиниот лековит ефект.
Магдоносот е лесен за одгледување. Се сее во рана есен или рана пролет. Ако се посее во саксии или во градината премногу густо, може и да се пресадува. Коренот на магдоносот е исклучително силен, поради што многу луѓе го одгледуваат. Кога магдоносот ќе се посее, потребно е да се залие со поголема количина вода.