Оригиналната руска салата е создадена од Лусиен Оливие во средината на 19 век. Рецептот се чуваше во тајност со години, но кога помошникот готвач наводно го украл рецептот, оттогаш салата стана незаменлива во сите празнични прилики.
Инаку, затоа во Русија, руската салата се нарекува салата на Оливие, (по готвачот со белгиско потекло што ја измислил, а кој бил готвач на Ермитаж, еден од најпознатите московски ресторани).
Иако денес има десетици рецепти за руска слата, во кои се додава сè и сешто, од крем, сенф, бибер, сок од лимон, па дури и јаболко, наједноставната верзија на оваа салата е највкусна.
Еден од првите објавени рецепти за салата на Оливие од 1894 година гласи:
– половина лешник
Салатата на Оливие била заборавена до крајот на Втората светска војна, а на крајот на педесеттите години руските емигранти ја вратија во Русија – но, во многу изменет состав. Тоа е разбирливо, бидејќи многумина не можеле да си дозволат салата со ракчиња, аспик… И така, руската салата од луксузна салата станала достапна салата за народот.