13:45 - 5 декември, 2025

Вкусови што се памтат: Посна македонска кујна – Компир салата со марула (РЕЦЕПТ)

YouTube

Божиќните пости кои траат 40 дена се голем предизвик како за верниците, така и за традиционалната македонска кујна. Традиционалното посно мени овојпат сакаме да го збогатиме со нови посни рецепти кои ќе бидат лесни за подготовка и вкусни за да уживате комплетно во постот.

За оваа вечер нашиот предлог е една превкусна компир салата со свежа марула, а тајната зошто е толку вкусна се крие во преливот од таан и сенф. Здраво, вкусно, лесно и посно. Мора да пробате!

– 400гр. компир
– 100гр. црвен кромид
– 1 голема марула
– 20гр. таан
– 20гр. сенф
– сок од лимон
– сол и бибер по вкус

Сварете ги компирите во лушпа, а откако убаво ќе се изладат излупете ги и исечете ги на тенки тркалца. Измијте ја убаво марулата и исушете ја со кујнска крпа. Исечете ја марулата најситно што можете и измешајте ја со варениот компир. Додадете го кромидот исечкан на тркалца.

Во мал сад измешајте ги таанот и сенфот, а потоа додедете малку сок од лимон, сол и бибер по желба. Мешајте убаво со маталка за сите состојки да се соединат.

Прелијте ја салата, убаво измешајте и сервирајте во длабок сад.

Добар апетит!

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....