0.8 C
Скопје
23:51 - 18 декември, 2024

Вкусови што се памтат: Посна македонска кујна – Компир бомбици со праз (РЕЦЕПТ)

Unsplash

Божиќните пости кои траат 40 дена се голем предизвик како за верниците, така и за традиционалната македонска кујна. Традиционалното посно мени овојпат сакаме да го збогатиме со нови посни рецепти кои ќе бидат лесни за подготовка и вкусни за да уживате комплетно во постот.

Денес ви откриваме еден посен рецепт кој е многу лесен за подготовка, нема печење нема седење цел ден во кујна, само вклучете го блендерот и за кратко ќе имате посно јадење на трпезата.

Состојки:

– 800гр компир
– 100гр. маргарин
– 300гр. праз
– 3 чешниња лук
– 20гр мешан зачин
– 100гр лебни трошки
– 100гр. сусам

Подготовка:

Излупете ги, убаво измијте ги и ставете ги да се варат во вода. Откако убаво ќе се сварат оставете ги да се изладат, а потоа ставете ги во блендер заедно со маргаринот.

Исечкајте го ситно празот, а лукот убаво истолчето го и додадете го во смесата и блендирајте уште малку.

Намастете ги малку рацете со масло и од смесата почнете да формирате топчиња кои ќе ги влакате во лебни трошки или сусам кој мора да е претходно малку потпечен на хартија во тава.

Може и целата смеса да ја ставите во сад за салата па со лажица да ја послужувате. Изборот е ваш!

Добар апетит!

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....