Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Израел
Шакшука
View this post on Instagram
Во Израел, покарактеристично е јадењето појадок заедно, отколку самата храна. Заедничкиот стил на јадење произлегува од колективните земјоделски заедници; поединци кои живееле заедно во кибуц ги споделувале сите предмети и јаделе заедно во заедничка трпезарија – што се сметало за многу важен дел од заедничкиот начин на живот. Шакшука е јадење со јајца испечени во сос од домати, со вкус на кромид, чили, ким, црвен пипер, сол и бибер.
Шпанија
Чурос со сос од чоколадо
View this post on Instagram
Во Шпанија, совршениот појадок е едноставен и вкусен, честопати составен од чурос – кои се во основа долги ленти од тесто кои се пржат и се натопуваат во дебел чоколаден сос. Автентичните чуроси се всушност крофнички напрашени со шеќер во прав.
Тунис
Лаблани
View this post on Instagram
дес
Лаблани – супа од наут направена со кромид, лук, ким и паста од хариса, е главен појадок што многумина го сакаат во Тунис. Често се служи со испечени јајца и со додатоци како каперси, маслинки, ким и билки.